Kátyú

2017.08.10. 07:00

Falunap helyett inkább az utakra költenek Hetesen

Az idén nem tartanak falunapot Hetesen, mert minden pénzt az utcáik felújítására szánnak. Ennek éppen itt van lenne az ideje, a település vezetése mellett így gondolják ezt a helyiek is. A legnagyobb internetes közösségi oldalon elterjedt egy tréfás fotó, amelyen egy nagy kátyú mellett horgászbottal üldögél valaki.

Kovács Gábor, [email protected]

A legnagyobb fájdalma Török Tiborné Hetes polgármesterének jelenleg az utak katasztrofális állapota. – A legutóbbi testületi ülésen megbeszéltük, honnan tudunk forrást átcsoportosítani arra, hogy a kritikus szakaszokat felújíthassuk – mondta Török Tiborné. – Pályázati forrást sajnos nem nyertünk, vagyis mindezt önerőből tesszük. Nem okozna gondot a felújítás, ha nem kellene az önként vállalt, de kötelező jelleggel fenntartott intézményeinket finanszírozni. Ahol ilyen intézményeket tartanak fenn, ott tudják, hogy az állami normatíva nem teljesen fedezi a fenntartás költségét, ezért elég jelentős összeggel kell hozzájárulnunk az óvoda, a bölcsőde, és az idősek otthona működéséhez.

Hetesen nagy mezőgazdasági gépek rongálják az utakat a polgármester szerint. – Nálunk nincsenek szervizutak, mint más országokban, ahol a gazdák nem használják a települések útjait – folytatta Török Tiborné. – A mi belterületi útjainkon viszont rendszeresen járnak, és ezeket az utakat nem arra tervezték, hogy a hatalmas súlyú mezőgazdasági járművek okozta terhelésnek legyenek kitéve. Kértem a somogyjádi rendőrőrs parancsnokát, hogy figyeltesse a Kaposmérőt Hetessel összekötő utat, mert 24-40 tonnás teherautók, mezőgazdasági járművek közlekednek arra. Nem tudom mit tegyünk, mert nem veszik figyelembe sem a sebesség, sem a súlykorlátozást, a lakók már tettek erről bejelentést. Ráadásul valaki ellopta a súlykorlátozást jelző közlekedési táblát.

A polgármester megmutatta: előbb az összekötő út közepe rongálódott, ezért aztán a nagy járművek kihúzódtak az útpadkára, ám ezzel azt is tönkretették. Úgy gondolja, hogy országos jelenségről van szó, ezért szerinte a mezőgazdasági cégeknek jobban hozzá kellene járulniuk az utak felújításához.

– Hozzá kéne járulniuk ehhez a vállalkozóknak – vetette fel a polgármester. – Korábban átadtuk a majori utat, ahol két mezőgazdasági vállalkozónak, illetve a téesznek van szárítója, telepe és ott van egy húsüzem is. A szervizútra kölcsönt kellett felvennie a településnek, de az áfa részét, több mint 4 millió forintot összeadták az érintett cégek. Az is nagy segítség lenne, hogy akik rendszeresen használják az utakat nagy gépekkel, egy-egy felújítás alkalmával hasonló módon legalább az áfát átvállalnák tőlünk.

A településnek az örömre is van oka: Csombárddal és Várdával egy közös projektben nyertek 103 millió forintot épületek energetikai korszerűsítésére. Ebből a pénzből oldanák meg a hetesi idősek otthona födém szigetelését. A faluközpontban lévő kultúrházat is pályázati forrásból tervezik felújítani, ehhez 9 és félmillió forint önerőt kell biztosítaniuk. Egy új óvodaépületre is pályáztak, mert a régit gazdaságosan már nem tudnák felújítani. Az új óvoda helyét már ki is jelölték a lakóparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!