Kihalófélben

2017.08.13. 07:00

Néhány évtized múlva eltűnhetnek a fecskék

Drasztikus mértékben csökken a fecskepopuláció hazánkban. A természetvédők szerint egy-két évtized alatt akár el is tűnhetnek.

Stanics Adrienn

– Drasztikusan csökkent a fecskeállomány az utóbbi években a Magyar Madártani Egyesület felmérései alapján. A molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal lett kevesebb 10 év alatt. – A legnegatívabb előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 15-20 éven belül teljesen elfogynak Magyarországról a fecskék. Ilyen borús képet festett Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke. – Persze azért bizakodunk benne, hogy nem így lesz. De több tényező is van, ami befolyásolja a fecskék létszámát, s mivel ezek összeadódnak, ez már jelentős csökkenést eredményez. Az okok között szerepel, hogy még mindig sokan leverik a fecskefészkeket a házaik faláról. A városokban a hőszigetelés és a panelfelújítás során több száz fészek semmisült meg. Az állattartás visszaszorulása miatt pedig a falvakban jelentősen csökkent a táplálékforrásuk, s a szúnyogok irtása is tovább csökkentette a populáció számát. Ráadásul a klímaváltozás miatt egyre nagyobb távokat kell megtenniük ősszel, így nagy arányban elpusztulnak a vonulás során. Sőt, vannak olyan afrikai országok, ahol vadásszák is a fecskéket. Pedig azt jó tudni, hogy ezek a madarak rengeteg rovart fogyasztanak el, akár 10 kilogrammot is egy-egy nyár alatt.

Több mint kétszáz fecske élőhelye ez az istálló, csakúgy cikáznak a fejünk fölött a madarak – mutatja a fecskeparadicsomot a Krisna-völgy környezetgazdálkodási vezetője. Pőcze Vilmos azt mondja: mivel a fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, remek táplálkozó hely számukra az istálló. A környező patakokban, tavakban pedig vizet is találnak és sarat a fészeképítéshez. – Itt a Krisna-völgyben, ahol a tehenészet van, nagyon sok madár megtalálja az élőhelyét táplálékforrással. Az állatok miatt rengeteg a szúnyog, a légy, amit nagyon kedvelnek a fecskék. – Az az istállóban több százan költenek, idén már harmadik alkalommal – büszkélkedik Pőcze Vilmos. Az istállón kívül a lakóházakon is találhatók fészkek. Ezeken a helyeken védőpolccal fogják fel a fecskék ürülékét, hogy ne szennyezze a falakat, ablakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!