porszennyezés

2017.09.19. 09:00

Nem kérnek a hulladéklerakóból a kaposmérőiek

Ingatlanjaikat és nyugalmukat féltik a kaposmérőiek. A lakók egy online csoportot is létrehoztak és népszavazást is kezdeményeznének a településre tervezett inert hulladéklerakó ellen.

Koszorus Rita

– A szálló cement porától és a porszennyezéstől is tartunk – mondta el a hulladéklerakót ellenzők csoportjának szószólója Müller Zoltán. – A közelben családi házak is épületek, mi is itt lakunk. Ez nagyon közel van hozzánk, ez a fő ok, s az ingatlanok értékvesztésétől is tartunk.

Müller Zoltán hozzátette: ha megvalósul a kaposmérői önkormányzat elképzelése megnő a forgalom az érintett utcában. – Ez egy tiszta, családi házas övezet, egy szűk utca és a teherautók ott mennének a házaink között – mondta a projektet ellenző ingatlantulajdonos, utalva a járművek okozta rezgés káros hatásaira.

A lakók már hat évvel ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdtek, akkor néhány hét leforgása alatt ezren tiltakoztak ilyen módon. Ám ezzel nem mentek sokra az ellenzők, hiszen nem volt hiteles az aláírásgyűjtő ív. Nyolc év után, most ismét akcióba lendültek, s jelenleg is a Helyi Választási Bizottság döntésére várnak: lehet -e népszavazás a hulladéklerakóról.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban Prukner Gábort, Kaposmérő polgármesterét is, aki elmondta: csak egy szűk réteg aggódik a téglagyári gödör hasznosítása miatt. – Az természetes, hogy van, akinek nem tetszik – mondta a településvezető. – Nem lehet azt mondani, hogy nem lesz más az élet, ha megvalósul ez a projekt, mert a mostanihoz képest nagyobb lesz az utca forgalma. Ez ugyan nem kellemes, de elkerülhetetlen.

Prukner Gábor hozzátette: annyival lesz több hang az utcában, hogy néhány teherautó elhalad a házak előtt. Úgy tudjuk ez egészen pontosan, napi tíz-tizenkét gépjárművet jelent.

A lakók azonban aggódnak. A porszennyezéstől és a természet terhelésétől is tartanak. Mint mondták: korábban ellenőrizetlenül is kerülhetett a bányagödrökbe illegális hulladék. Nem látják a garanciát arra, hogy ez nem lesz így a jövőben. Ráadásul a kaposmérőiek egy csoportja arra is felhívta a figyelmet, hogy 1985 és 1990 között a téglagyár bányagödrében többször bukkantak elő avarkori régészeti leletek.

Kaposmérő polgármestere azt mondta, ha az önkormányzat el is állna a projekttől, az ingatlan tulajdonosa akkor sem hagyna fel tervével. A kaposmérői inert hulladéklerakót ellenzők azonban nem adják fel, mindent elkövetnek, hogy a vitatott beruházás ne valósulhasson meg. Kedd estére egyébként a kaposmérői önkormányzat falufórumot hívott össze, melynek témája az egykori téglagyár hasznosítása.

Hat éve vajúdik a hulladéklerakó

Először 2009-ben merült fel a volt téglagyár hasznosítása. A magánvállalkozó, akinek tulajdona ez a terület, akkor még a magáénak tudhatta a működtető Inert Inwest Kft.-t is. Amelyet időközben eladott Kaposmérőnek. Azzal, hogy 18 százalékos részesedést fizet az ingatlant birtokló tulajdonosnak a bevételekből.

A tervek szerint összesen 360 ezer köbméter inert hulladékkal – építési törmelékkel, olyan hulladékkal, amely nem bomlik le és vízben sem oldódik – 20 év alatt töltenék fel a két egykori bányagödröt. Ezután pedig hasznosítanák a területet, amelyre Kaposmérőnek elővásárlási joga van. A hulladéklerakóba beszállított anyagot válogatás után, aprítanák és a bányagödrök feltöltésére használnák. A nem hasznosítható anyagok pedig más telepekre kerülnének.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!