Hőség a földeken

2017.08.11. 07:00

Aszálykárok Somogyban – kicsivel jobb helyzetben a gazdák

Szélesebb körű lett az aszály fogalma június 15-től, a gazdálkodók nagyobb eséllyel lehetnek majd jogosultak a kárenyhítő juttatásra a jövőben.

Gyeszát Zsolt

Drought

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kérdésünkre elmondta: korábban az jelentett aszályt, hogyha a vegetációs időben egymást követő 30 napon belül nem érte el a tíz millimétert az összcsapadék. Ezzel szemben az új definíció akkor is aszályosnak tekinteni az időszakot, ha a vegetációs időben az egymást követő 30 napon belül nem éri el a 25 millimétert az összcsapadék, és ha legalább tizenöt napon át a 31 Celsius fokot meghaladja a napi maximum hőmérséklet. Valamelyik feltételnek teljesülnie kell a káresemény megállapításához, és az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális adataival is igazolni kell. Az idei egy átmeneti év a kamara megyei elnöke szerint, ugyanis a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) is azt mondja, hogy a 2017. június 15-e előtt kötött biztosításokra még a régi meghatározás alapján lehet kárenyhítést igényelni.

Azonban a fagykár definícióját is pontosították az idén. A tavaszi fagykár olyan káresemény, mely a téli nyugalmi időszak végét követően a tavaszi fagy miatt következik be, s mely a növénykultúrában hozamcsökkenést hoz. Ezzel egyértelműbb lett a szabályozás, minden növényi kultúrára vonatkozik.

Gombos Sándor hozzátette: az utóbbi évek tapasztalatai szerint a kárenyhítési alap a kárpótlási igény mintegy tíz százalékára elegendő. Egy nagy országos aszálykárnak 200 milliárd forintos kihatása van, de a kárenyhítési alap is legfeljebb csak 20 milliárd. Az elemi károk problémáján a biztosítás segít hatékonyabban a szakember szerint, ami sokkal nagyobb mértékű kárpótlást jelent, mintha csak a kárenyhítési alapra hagyatkoznak a gazdák.

Üdvös, hogy szélesebb körű lett az aszály fogalma Lackovics Sándor szerint. A magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke elmondta: az aszálykár nincs benne a biztosításukban. Jóllehet a kárenyhítési juttatás nem kárpótol olyan mértékben, mint egy biztosítás, mégis akkor érné meg anyagilag belevenni az aszálykár kockázatát a szakember szerint, ha az hosszabb távon is kiszámíthatóan bekövetkezne.

Az elmúlt két év jól telt a magyaratádi szövetkezetben, az idén viszont sújtja az aszály a gazdálkodókat. Mintegy harminc százalékos csökkenést tapasztalnak a terméshozamban. Lackovics Sándor hozzátette: bár száz százalékban nem fogja fedezni a kárenyhítési juttatás a terméskiesést, mindenképpen jelentős segítség lesz.

 

Díjtámogatott vagy hagyományos biztosítás?

Mint megtudtuk, a kárenyhítési rendszer mellett a nem díjtámogatott biztosításokra vonatkozik az aszály új meghatározása, abban az esetben, ha június 15-ét követően kötötték. A díjtámogatott biztosítások kötésére csak az egységes területalapú támogatási kérelem beadásának ideje alatt van lehetőség, azokra a korábbi aszály fogalom érvényes.

A NAK megyei igazgatósága tájékoztatott: díjtámogatott biztosítás esetében a biztosítás feltételeit jogszabály határozza meg, melyek kötelező érvényűek. Így a konstrukció kevésbé rugalmas a gazdálkodók számára, különösen a biztosításba bevonható növényi kultúrák és káresemények tekintetében. Azonban a biztosítás díjának maximum 65 százalékát pályázati forrásból visszatérítik, ezzel is csökkenthető a biztosítás költsége.

A hagyományos – nem díjtámogatott – biztosításnál a biztosító és a gazdálkodó a szerződés feltételeit rugalmasabban alakíthatja ki és olyan növényi kultúrákra is köthető, melyeket a díjtámogatott biztosításról szóló jogszabály nem tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!