Hőségriadó

2017.08.05. 08:10

Az extrém kánikulában jól csúszik az ásványvíz és a sör

A hőségriasztás idején is biztonságos a vízellátás. A Ka-Víz munkatársai folyamatosan dolgoznak, a megyeszékhelyen és 54 környékbeli településen közel 100 ezer emberről gondoskodnak.

Harsányi Miklós

– Naponta átlag 10-11 ezer köbméter a vízfelhasználás a városban, a hőségben ez közel 1000 köbméterrel nőtt meg – közölte csütörtökön Genczler István, a Ka-Víz ügyvezető igazgatója. – A rendszerben 40–50 százalék tartalékkapacitás van, tehát akár 14–15 ezer köbméternyi víz biztosítását is megoldhatjuk.

Különösen a reggeli és a kora esti órákban nő meg a vízfogyasztás, az utóbbi napokban 11 445 köbméter volt a csúcsfogyasztás.

- A hőséget boltjaink forgalmán is megéreztük – hangsúlyozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. – Üzleteink zömében minimum megduplázódott az ásványvízforgalom, de számos helyen négyszer annyit adtunk el ebből a termékből, mint egy átlagos nyári napon. Egy szupermarketben a korábbi napi 600 palack víz helyett nagyjából 2500 üveget értékesítünk, s persze más termékek esetén is jól látszik az erőteljes élénkülés. A fagylalt, illetve jégkrém forgalom 70 százalékkal ugrott meg, a szénsavas üdítőitaloknál 30 százalékos emelkedést tapasztaltunk, s az ízesített ásványvizekből is jóval többet vásároltak üzleteinkben a vevők, mint korábban.

A hőségben jól csúszik a hideg sör, melyből 40 százalékkal nagyobb mennyiséget adtak el. Egyes ásványvízgyártók nem bírják az iramot, késnek a megrendelt mennyiséggel.

Varga Ivett, az E.ON szóvivője elmondta: az elmúlt években gyakorlatilag kiegyenlítődött a különbség a téli és a nyári felhasználás között. Ennek oka elsősorban a klíma berendezések egyre növekvő terjedése. Egy-egy rövidebb időszakra, néhány napra az is előfordul, hogy téli fogyasztási csúcsot meghaladja a nyári felhasználás. A hűtés miatt megemelkedő energiaigény rendszerint határozottan érezhető egy-két nap tartós meleg után. Az E.ON dél-dunántúli szolgáltatási területén az eddigi tapasztalatok alapján ez napi 6–8 százalékos többletfogyasztást eredményez. A szóvivő rámutatott: a szükséges energiamennyiség biztosított, a villamosenergia-szolgáltatás a nyári hőségben is rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!