a népzene jóra tanít

2017.08.12. 14:24

Betyárcsárdáról álmodnak Kisfaludon panoptikummal

Betyárcsárda panoptikummal, ezt álmodták a helyiek Zselickisfaludra, hogy az átutazó turistáknak megelevenítsék a zselici betyárvilágot. Mindez még csak terv, de a népi kultúrára alapuló összefogás már megvalósult a településen.

Kovács Gábor

A népi kultúra mentén szerveződik a közösség Zselickisfaludon, és mindehhez a polgármester, Horváth Tibor adja az útmutatást. A református egyház hajdani iskolaépületéből integrált közösségi teret alakítottak ki, megmozgatták a falu lakosságát. Jönnek idősek, fiatalok, és közös programokat csinálnak itt, legyen az akár csak egy sütés a kemencében. Összekovácsolódtak, még egy baráti kör is kialakult, amely egyesület formájában működik, összejönnek és népdalokat énekelnek, kirándulnak.

– Négy házzal lejjebb, egy falumegújításos pályázat keretein belül egy kis tájházat nyitottunk, ez az én polgármesteri programomban kezdettől szerepelt – mondta Horváth Tibor. – Ott a településen összegyűjtött helyi értékeket állítjuk ki, régi bútorokat, berendezési tárgyakat. A népi hagyományokat helyezzük előtérbe. Én néptáncpedagógus vagyok, ha atomfizikus lennék, biztos atomreaktor készülne valahol...

A polgármester felesége tősgyökeres zselickisfaludi, ő Mohácsról származik. Mindig is közösségi embernek tartotta magát, már az iskolában többnyire a közösségi munkáiért kapott elismerést.

– Most Tamásiból jött húsz gyerek hozzánk tánctáborba, a Pántlika néptáncegyüttes. Hamarosan Szabadkára megyünk, hogy tanítsunk egy magyar felnőtt táncegyüttest – vezetett körbe a táborban Horváth Tibor. – A közösség ereje nagy önbizalmat ad, a saját gyermekemet is így próbálom nevelni. A néptánc, a népzene, a népi kultúra egyfelé visz, érett lesz a gyermek gondolkodása tőle, a tanulmányainak másképp áll neki. Hogy a falut könnyű volt rávinni erre az útra? Nem kérdeztem senkit, hogy ki szeretné és ki sem. Én szorgalmazom, mert értéknek tartom, és miután én vagyok a polgármester, az emberek idomulnak. Gyűjtéseket szerveztünk, régi családi fotókat adtak az emberek. Könyvet írtunk Zselickisfalud történetéről, a szennai történelemtanár, Tóth Erzsébet a szerzője. A falunapunkra nem hívunk meg sok százezerért egy mulatós sztárt a falu pénzéből. A művészeti iskolából, ahol tanítunk, inkább egy néptánccsoportot hozunk, vagy a gyermekeknek bábszínházat, a helyi vadásztársaság pedig ad vadhúst.

Zselickisfaludra egyébként sokan szeretnének kiköltözni a városból, de egy kistelepülésen a házvásárlásra nehezen lehet hitelt kapni, hallottuk a faluban. Zselickisfaludon egykor a királynak mézsörrel adóztak, a település címerében is benne van a méhkaptár, de a méhészek egykori székhelye, Márcadópuszta már nem létezik. Ma Magyarországon nagyon kevés helyen van élő hagyomány, a régi dolgokat azonban megtanítják a gyerekeknek az idősek. A Zselicben Szilvás­szentmártonban, Patcán, Kisfaludon, Szennán folyt népdalgyűjtés. Az 50-es években még Horváth Tibor feleségének a rokonai is énekelnek a felvételeken.

A faluban sok beruházás zajlott, létesítettek focipályát, agroturisztikai kiállítóteret, megújultak utak, földutak.

– További tervek is vannak, ha találunk rá pályázati forrást – folytatta a polgármester. – Szeretném, ha a szőlőhegybe aszfaltos úton juthatnánk el. Mi is egyike vagyunk annak a nyolc zselici településnek, amelyeken át 1,2 milliárd forintból kerékpárút-hálózatot hoznak létre. Szeretnénk, ha egy turisztikai látványosságot tudnánk a kerékpárút mellé állítani. Egy zsúptetős betyárcsárdára gondoltam, panoptikummal, a zselici betyárokat életképszerűen megjelenítve. Zselickisfalud és Szilvásszentmárton között a völgyben van egy tó, ott lehetne egy látogatóközpont, mint a Desedán, mégis kicsit másképp. Ha valaki csónakázik, mindenütt erdőt lát meg dombokat. Vonzó a táj szépsége, Patcán ott a Katica tanya, Szennán a skanzen. Onnan Zselickisfalud csak három kilométer, úgy gondolom, biztosan sokan átjönnének hozzánk, ha nálunk is lenne turisztikai fejlesztés.

További lehetőséget nyújt, hogy a Kardosfa Hotel és a Zselici Csillagvizsgáló közigazgatásilag a faluhoz tartozik, onnan idegenforgalmi adót tudnak beszedni, és helyi iparűzési adó is érkezik az önkormányzathoz kisebb értékben. Országos dudatábort tart a szennai Lázidombi Kulturális Egyesület, az egyik évben Zselickisfaludon, másik évben Szennán, ezek 150–200 embert megmozgató rendezvények, neves népzenészekkel, táncoktatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!