adakozás

2017.12.26. 15:36

Megújult „Paradicsomkert”

A közelmúltban a hívek adományából teljesen megújult a református templom márvány úrasztalát körbezáró kerítés, az „Édenkert”.

Gamos Adrienn

Próbálták a régit restaurálni, ám a faanyag annyira szuvas volt, hogy csak egy-két elemét tudták megmenteni – tudtuk meg Bozsoki-Sólyom János kiliti lelkipásztortól. A munkát a ságvári gyülekezet tagja, Leitert András népi iparművész végezte, segítségére voltak a helyi önkormányzat dolgozói.

 Az igehirdetés helye a szószék, az úrvacsora kiosztásáé pedig az úrasztala. Ezért az ünnepi együttlétek megkövetelték, hogy a közösség különös gondossággal alakítsa ki a legegyszerűbb szakrális színtereket is, mint például az úrasztalát körülölelő kerítést, az Éden vagy Paradicsomkertet. A lelkész elmondta: a kora középkorban még a templomok mennyezetét nevezték Paradicsomkertnek, illetve lugasnak. Később már a színpompás „paradicsomi világ” eltűnt fentről. Így a puritán templombelsőben kellett megjelennie az Édennek: a szószéknek, mózesszéknek, énekmutató tábláknak, bibliai kertnek. Utóbbi azt fejezi ki, hogy a palástos lelkipásztor – mint az Isten angyala, szolgája – kinyújtja az édeni kerítésen át az irgalmas Isten kegyelmének jeleit, a sákramentumokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában