Élményfestés

2017.11.19. 07:00

Mesefigurák Mányó bácsitól

Különleges mesevilág tárul a kaposszerdahelyi ovisok elé reggelente. A falakon feltűnik Aladin, Maugli, a Kisvakond vagy éppen Ludas Matyi. Egy helyi amatőr festő ugyanis úgy döntött, kidíszíti a fehér falakat.

Sonline

Kíváncsi szempárok figyelik Horváth Csaba Roland ecsetvonásait. A kaposszerdahelyi férfi Vukot és Karakot festette a kaposszerdahelyi óvoda folyosóján. Amerre a szem ellát mindenhol mesefigurák színezik az intézményt. Találkozhatunk Ludas Matyival, Aladinnal, az Oroszlánkirállyal vagy éppen a Kisvakonddal. Az 57 éves férfi eredetileg háztartási-gépszerelő, de jelenleg közfoglalkoztatottként dolgozik az önkormányzatnál. Prépost László kaposszerdahely polgármestere elmondta: A helyiek Mányó bácsiként ismerik Horváth Csaba Rolandot, akiről tudják, hogy ügyesen fest. –Úgy alakult a sorsa, hogy közfoglalkoztatott lett és megbeszéltük vele, hogy biztosítjuk számára az alapanyagokat és szabadidejében kipingálja az óvodát – tette hozzá.

– Az egyik kisgyereknek baja volt, sétálgatott a folyosón, sírt, szipogott – mesélte el a kaposszerdahelyi férfi. – Erre belemártottam a fehér festékbe az ecsetet és mondtam neki, hogy fessen a falra. Gondoltam majd kijavítom, vagy letörlöm, ha nem úgy sikerül. A gyerek húzott egy-két vonalat, majd beszaladt a terembe és örömmel újságolta, hogy segített Mányó bácsinak. Szóval rögtön elfelejtette mi a baja, bánata.

Leginkább akrilfestékkel dolgozik, a mesefigurákat kicsi méretben kinyomtatják neki, majd szabad kézzel ceruzával rajzolja a mintát a falra. Van egy íróbotja is, amelynek szivacs van a végén, nehogy az elkészült alakokat összemaszatolja. – Az íróbot abban segít, hogy egyenes vonalat tudjak festeni, de legyenek girbe-gurbák a minták – teszi hozzá.

Arról, hogy milyen figurák kerüljenek a falakra, az óvodával egyeztet a kaposszerdahelyi festő. Vajda-Horváth Éva intézményvezető elmondta: először megkérdezték a gyerekeket, csináltak egy kis közvéleménykutatást, melyek a kedvenceik, hogy azok kerüljenek a falakra. Mányó bácsi tavaly október óta dolgozik az óvoda falain. A tornaszobában feltűnik a kengyelfutó gyalogkakukk és egy teniszező nyuszi is. Azt mondja: amíg akad szabad hely a falakon, addig szívesen fest. Ötletei pedig kifogyhatatlanok és azt mondja: nagy öröm számára mikor a kicsiknek elnyeri tetszését valamelyik alkotása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában