Csokiparádé

2017.11.19. 16:41

Örömünnepet ültek a csokoládéfogyasztók és -gyártók

Két napon át minden a csokoládéról szólt a I. Kaposvári Csokoládé Örömünnepen a Dorottya Hotelben.

K.G.

Tizennyolc kiállító mutatkozott be, mind drazsé-bonbon-mézeskalács-keksz- és csokoládégyártók. A rendezvényt egyetlen nagy örömfesztiválnak szánták, mondta Andréka Ferenc főszervező, mert szerinte a csoki örömet okoz, akkor is, ha fogyasztják, és ha ajándékba adják. A kiállítók szerint egyre nő a magyar csokoládéfogyasztás, különösen a karácsonyi ünnepek előtt.

Somogyban sok kézműves csokoládétermék van, amelyről keveset tud a nagyközönség. Balatonlellén például Földes Csilla csokoládészervező három éve működtet egy új generációs csokiműhelyt. A manufaktúrában mindent kézzel készítenek. Kézműves foglalkozásokat is tartanak gyermekeknek és édesanyáknak, akik élményeket szerezve maguk is készíthetnek csokoládét.

A csokifesztivált Oláh Lajosné kaposvári alpolgármester nyitotta meg. A résztvevők előadásokat is hallhattak az édességről. A kaposvári Varga László élelmiszeripari üzemmérnök és tanár a csokoládé történetéről, a kakaóbab termesztéséről, feldolgozásáról beszélt, érintve a gasztronómiát, amelyhez sok szállal kapcsolódik a csokoládé. Heszberger Edina dietetikus előadásában arra figyelmeztetett: a csokoládénak lehet magas a cukortartalma, ami függőséget is okozhat, és a csokoládé a kakaóbabban lévő aktív hatóanyagokat már kevésbé tartalmazhatja, mert elveszítheti a feldolgozás során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!