Két nappal öregebbnek lenni

2017.08.14. 18:02

Rekordkísérlet: háromszor tekeri körbe a Balatont 21 óra alatt

Nem hétköznapi kerékpártúrára indul a kaposvári Soós László. A kerékpár sportért rajongó férfi Keszthelyről indulva háromszor tekeri körbe a Balatont, s teszi mindezt kevesebb mint egy nap alatt.

Koszorus Rita

Egy hagyományos, olasz gyártmányú országúti kerékpár nyergébe pattan kedden kora reggel Soós László, hogy rekordot döntsön. A 49 éves kaposvári férfi úgy döntött: nem egyszer, hanem rögtön háromszor tekeri körbe a magyar tengert. Igyekszik ezzel megdönteni a jelenleg 23 óra 30 perces rekordot és 21 óra teljesítse a mintegy 636 kilométeres távot.

– Egy éve fogant meg bennem a gondolat – mondta el kérdésünkre Soós László. – Folyamatosan jártam edzeni, eleinte hétfőtől vasárnapig edzőterembe, aztán már csak három teremedzés volt. A fennmaradó négy napon kerékpáros tréning és futás volt a program.

Ezenkívül az étkezésre is nagy hangsúlyt kellett fektetni, tudtuk meg. – Speciális étrendet követek egy éve – mondta a rekordra készülő férfi. – Bujtor Alex barátom segített abban, hogy változatos legyen az étkezésem és kibírjam mákos guba és csülök Pékné módra nélkül.

Természetesen a terepet is alaposan felmérte a sportember, s mivel a déli parton nem olyan sok az emelkedő Keszthelyről indul. Soós László elmondta: a kerékpárutak minősége miatt országúton tekeri le a mintegy 636 kilométert. – Az északi parton sok helyen a természet utat tört magának, a fák gyökerei feltolták az aszfaltot és ezt nem javították ki – hangsúlyozta. – A 2010-eshez képest jobb a helyzet, de még mindig nem kielégítő.

A biztonság érdekében egy kísérőautó halad mögötte, s ő azon dolgozik, hogy minél jobb időt teljesítsen. – A legnagyobb kihívás mindenképpen az utolsó kör – latolgatta esélyeit az indulás előtt Soós László. – Az első körben letudom a fájdalmat, a második a kényelmes haladásról szól és a harmadikban biztosan át kell lendülnöm a mélypontokon.

A kaposvári kerékpáros hozzátette: szeretne már két nappal öregebb lenni és kipihenten beszámolni arról, hogy sikeres volt a rekord kísérlete. Már pedig annak kell lennie, hiszen azért is vállalkozott a nem mindennapi akcióra, hogy saját korlátait leküzdve a fiatalabbaknak is példát mutasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!