Nem csak az ebéd éghet oda

2017.08.09. 17:20

Szépkorúakat óvnak a lakástüzektől

A lakástüzek elszenvedői leggyakrabban az egyedül élő nyugdíjasok, ezért a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a civil szervezetekkel együttműködve felhívja az idősek figyelmét is a veszélyekre.

Koszorus Rita

Az egyházak és a Somogyi Szépkorúak Egyesületének közreműködésével előadásokat tartanak a szakemberek az egyházi fenntartású idősek otthonában, nyugdíjas klubok találkozóin, nyugdíjas egyesületek vezetőinek ülésén, valamint Somogy megye nyugdíjasainak balatonszemesi táborában.

Felhívják a szépkorúak figyelmét arra, hogy életkorukból, egészségi állapotukból fakadóan körükben nagyobb az esélye az olyan tűzesetek keletkezésének, amelynek előidézője lehet a feledékenység, a figyelem lanyhulása, a tűzvédelem elhanyagolása.

Az egy éve indult kampány során már számos intézményt felkerestek a szakemberek és nagyon sok szépkorút értek el figyelemfelhívó előadásaikkal a tűzoltók. Olyan tényeken keresztül világítottak rá a szakemberek az odafigyelés fontosságára, mint hogy a legtöbb lakástűz – 44 százalékuk – a konyhában keletkezik, a sütés-főzéssel összefüggésben. Ez a legveszélyesebb hely a házban, a második ilyen a lépcsőház, mivel ezeket közösen használják, de a felelősség is megoszlik. Ráadásul itt roppant könnyen tud terjedni a tűz.

– A lakástüzek megelőzése érdekében számos „csatornát” felhasználunk, hogy az állampolgárokhoz eljusson az üzenetünk – közölte megkeresésünkre Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Művelődési házakban, könyvtárakban, helyi televíziók képújságjaiban vetítenek tűzmegelőzési kisfilmeket.

A katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette: az autóbusz és a vasúttársaság is közreműködik a megelőzési tevékenységben: pályaudvarokon, pénztárakban is elhelyezik a figyelmeztető szórólapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!