minden megújul

2017.08.13. 11:57

Térképen jelöli a dél-balatoni vasútvonal átkelőit

A dél-balatoni, illetve Kaposvár és Fonyód közötti vasútvonalon egész nyáron menetrend szerint közlekednek a vonatok, s ha elkészül a beruházás, a megyeszékhelyről a Balaton partra a mostani nagyjából 80 perc helyett 55 perc alatt lehet eljutni. A könnyebb tájékozódás érdekében a használatban lévő és a később elkészülő átkelőket térkép jelöli.

Harsányi Miklós

A Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód-Kaposvár közötti vasútvonali szakaszon egész nyáron, valamennyi személyszállító vonat menetrend szerint közlekedik. A fejlesztés során átépülnek a közúti és a gyalogos átkelőhelyek, s új átkelési lehetőségeket is létesítenek, melynek köszönhetően még biztonságosabbá válik a közlekedés.

– Két éve júniusban befejeződött a Lepsény-Szántó-Kőröshegy közötti szakasz teljes körű korszerűsítése, jelenleg a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy szakasz kivitelezési munkálatai zajlanak – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs titkársága. – A beruházások keretében összesen 186 közúti és gyalogos átkelőhely újul meg és épül ki.

A NIF tájékoztatása szerint eddig 83 gyalogos és 28 közúti átjáró épült át, s a beruházás későbbi fázisában további 38 gyalogos és 9 útátjárót korszerűsítenek. A kényelmesebb, s rövidebb átkelési lehetőség megteremtése érdekében, az önkormányzatokkal egyeztetett, s a közlekedési hatóság által engedélyezett helyszíneken már tíz új gyalogos és egy új közúti átkelő is igénybe vehető, s a jövő őszig még legalább négy új átkelési lehetőség épül ki. A NIF arra is felhívta a figyelmet: a könnyebb tájékozódás érdekében a használatban lévő, s a későbbiekben elkészülő átkelőket térkép jelöli, ahol bármelyik területre ráközelítve megtalálhatóan a környéken lévő átkelőhelyek. Azt is megtudtuk: a fejlesztés során az utolsó teljes kizárásos vágányzárra 2017 őszétől kell számítani, jövőre pedig tervezetten már csak eseti jelleggel, elsősorban éjszaka szüneteltetik a vasúti vonatforgalmat. – Várhatóan 2018 őszétől, a beruházás teljes befejezését követően a menetidő a főváros és Keszthely között további tíz perccel csökken, Kaposvárról Fonyódra pedig a mostani 75-80 perc helyett 55 perc alatt lehet eljutni – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!