tömörödik a cégstruktúra

2017.09.08. 10:00

Több mint száz céget alapítottak a nyáron Somogyban

Idén nyáron országosan 6720 cégalapítás mellett 10 319 céget töröltek: ezzel tovább tömörödött a hazai cégstruktúra.

Harsányi Miklós

Az Opten szerdán közölte: Somogyban júniustól augusztusig 114 vállalkozást alapítottak, 287 megszűnést regisztráltak, s 33 új felszámolási eljárás is indult. Pertics Richárd céginformációs igazgató tájékoztatása szerint a nyári hónapok hagyományosan gyengébbek cégalapítások és cégtörlések tekintetében. Ennek megfelelően országosan a havi kétezer cégalapítás és a havi 3-4 ezer cég törlése nem jelentett meglepetést ezen nyáron sem, viszont az idei augusztus azért hozott kiemelkedő adatokat is.

– A megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig a felszámolási eljárás vezet, de a végelszámolások aránya feljövőben van – derült ki az Opten tájékoztatójából. – Továbbá az újonnan induló eljárások között a felszámolás dominanciája már teljesen megszűnt, összességében tehát a felszámolásokról a hangsúly eltolódik a végelszámolások felé. A vállalkozások egyre nagyobb aránya kerül ki a gazdaságból a tulajdonosok felelősségvállalása mellett, szabályozott keretek között. Ez természetesen jó hír a cégstruktúra szempontjából, ugyanakkor a felszámolási és a kényszertörlések magas arány mindig azt jelzi, hogy a jogkövető magatartásnak van hova fejlődnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!