A hernyók diadala

2017.09.06. 14:00

Végveszélybe került a védett fasor

Annyira megragadta egy valaha csodálatos út menti vadgesztenye fasor pusztulása egy övtöskónyi középiskolás diákot, hogy levelet írt szerkesztőségünknek.

Kovács Gábor,[email protected]

Az ötvöskónyi Anita levelében az áll: szerinte a hernyók diadala az, ahogy az aknázómoly lárvák kíméletlenül végigpusztították a hatalmas fák lombozatát kilométereken át. Attól tart, hogy végső megoldásként előkerül majd a motoros fűrész...

Utánajártunk, és megtudtuk, hogy tavaly még közösen védekezett a bárdudvarnoki önkormányzat és a Közút a fasor kártevői ellen. Megtaláltuk azt is, aki ezt a munkát eddig elvégezte.

– Én védekeztem tavaly, de az idén változás történt: a Közút budapesti központja egy alföldi céggel kötött szerződést – mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – Nem tudok róla, hogy azóta volt-e egyáltalán permetezés. A nyáron kedvezett a rovarkártevőknek a forró, száraz idő, emiatt kifejezetten jól érezték magukat, ami a mi munkákat nehezítette. A rovarölő szereket általában az optimális 25 Celsius fokos hőmérsékletre kísérletezték ki, az idén nyáron én mértem árnyékban 37, napon 52 fokot is.

A szakember szerint a vadgesztenye-aknázómoly 15 éve jött be hazánkba Ázsiából, természetes ellensége nincsen, ezért hatványozottan garázdálkodhat. A pille csupán 2-3 milliméter, a tojását csak nagyítóval találni meg. – A hernyót nem látni a fán, ahogy kikel, rögtön beveszi magát a fiatal hajtások két rétege közé, ott csinál magának aknát – mondta. – Az önkormányzatok szeretik a szép vadgesztenye fákat, mert nem vedlik le a kérgüket, mint a platán. Az idén sok vadgesztenye-permetezést végeztünk Balatonberénytől Barcsig.

– Az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy a Közúttal közösen felfogadtunk egy somogyi vállalkozót, ő folyamatosan permetezte a fasort, akkor elfogadható állapotban volt – mondta Mester Balázs, bárdudvarnoki polgármester. – Az idén azonban a Közút a saját hatásköre alá vonta a védekezést. Közbeszerzési eljárásban meghirdették, majd az egész országban elnyerte a vadgesztenyefák kártevői elleni védekezést egy számomra ismeretlen cég. Látjuk az eredményt: olyan, mintha vízzel locsolta volna. Én ezt nem fizetném ki, de az önkormányzatnak erre már ráhatása, vagy véleményezési joga nincsen.

– Társaságunk a tavalyi évben valóban egy közbeszerzési eljárás útján kötött szerződést a vegyszeres kártevőirtásra, amely vonatkozik a 2017-es évre is – válaszolta kérdésünkre Kósa Veronika, a Magyar Közút Noonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – A szerződés keretén belül 2017. április 4-én megrendeltük a 6616-os jelű úton lévő 255 gesztenyefa esetében az aknázómoly elleni háromszori védekezését, amelyből az első még abban a hónapban megvolt. A második védekezés augusztus 10-én az ismételt megkeresésünk után történt meg, a harmadik pedig ezután fog megtörténni. A védekezés eredményességének több tényezője van, ezért előfordulhatott, hogy a nem kellő időben történt védekezés vagy a kedvezőbb környezeti feltételek miatt a vártnál erőteljesebb egyedek jelentek meg. Sajnos a harmadik védekezés a fák jelenlegi állapotán már nem fog sokat javítani, de csökkentheti a lehulló falevelekben lévő kártevők áttelelésének esélyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!