videó

2018.01.12. 15:00

Veszélyesben az otthon: tüzet okozhatnak a kiszáradt karácsonyfák

Veszélyessé válhatnak a kiszáradt karácsonyfák: az ünnepek ugyan lezárultak, ám sokan vízkereszt elmúltával is meghagyták a fát.

Harsányi Miklós

– A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszáradhat, s ezzel jelentősen nő a gyúlékonysága – közölte Bázelné Mihályka Szabina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – Fontos, hogy az ünnepek elteltével, a kiszáradt fán ne gyújtsa meg senki a maradék csillagszórót vagy gyertyát, mert az pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fát.

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugóból kihúzták. Senki ne veszélyeztesse a testi épségét, a kiszáradt fa néhány másodperc alatt lángba borul. Szakemberek azt tanácsolják: ilyen esetben soha ne kíséreljük meg az oltást, a tűzoltókat kell hívni a 112-es segélyszámon. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nyomatékosan arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a gyertyákat, a karácsonyfán a csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!