Piaac-felmérés

2017.09.07. 09:00

Vizsgálják a felnőttek képességeit

Szeptembertől elindult hazánkban a felnőttek készségeit mérő eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás, a Piaac.

Harsányi Miklós

Országosan 250 helyszínen dolgozik a 127 összeíró, megyénkben kilenc települést érint a felmérés, mely a 16 és 65 év közötti népesség mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit, azaz szövegértési, elemi olvasási, matematikai és IT problémamegoldó képességeit valamint ezek munkaerő piaci hasznosulását vizsgálja.

– A Piaac, a Nemzetközi Felnőtt Képesség és Kompetenciamérési Program olyan alapvető készségeket vizsgál, amelyek nélkülözhetetlenek az egyén számára a fejlett, 21. századi társadalmak életében való részvételhez, a hétköznapi és munkahelyi kihívások sikeres teljesítéséhez – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. – Ezek az alapkészségek azért lényegesek, mert más, magasabb szintű képességek elsajátításának alapjait jelentik.

A kompetenciák mérésén kívül a Piaac olyan alapvető demográfiai adatokat is kérdez, mint az életkor, a képzettségi szint vagy a megkérdezett személy foglalkozási helyzete. A munkavállalók ezen kívül munkakörükkel, munkahelyi környezetükkel valamint a munkájuk során alkalmazott készségeikkel kapcsolatban is átfogó kérdéseket kapnak. A kapott adatok alapján felismerhetőek a felnőttek képességeit és készségeit befolyásoló tényezők. A KSH arról is beszámolt: a nemzetközi felmérés 2008-ban indult, s az elmúlt években világszinten 33 országban zajlott le sikeresen. Magyarország tavaly csatlakozott a résztvevők közé, s a felmérés szeptember elsején kezdődött, s nyolc hónapon át tart. Összesen 6000, hazai lakcímmel rendelkező 16 és 65 év között lakos kompetenciáit vizsgálják. A felmérés egy számítógépen kitöltött háttérkérdőívből valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll. Somogyban kilenc településen – Balatonmáriafürdő, Hajmás, Kaposvár, Lengyeltóti, Marcali, Nagyatád, Siófok, Somogyvár, Tapsony – 399 személyt érint a Piaac-felmérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!