Sport

2011.11.25. 18:15

Jobban izgatja a közszférát a halállista, mint a végtörlesztés

Nem igaz. Közleményében ekként cáfolta pénteken a somogyi kormányhivatal azokat az egymástól független forrásból származó információinkat, miszerint két munkavállalónál több nem csoportosulhat egyszerre a folyosókon, s még a liftek utazóközönsége sem haladhatja meg az egy párt.

Balassa Tamás

Mindez tehát csak szóbeszéd, de e szóbeszédnek híre ment a megyeszékhelyen. Alapja az lehetett volna, hogy a kormányhivatalokat is érinti a közszféra tervezett karcsúsítása.

Felmérték-e a közhivatalokban a devizahitelesek számát, érintheti-e a köz- és kormánytisztviselői kart a végtörlesztés munkáltatói támogatása? Ezt tudakoltuk névtelenséget kérő forrásainktól.
– Végtörlesztés, kutyát nem érdekel! Állása lesz-e januártól, ez foglalkoztat mindenkit. – Megyeházi és kormányhivatali forrásaink szerint, és nem minden ok nélkül, ez az általános hangulat uralja a megyei önkormányzat és a kormányhivatal apparátusát manapság. A devizahiteleket valóban felmérték a munkáltatók: nagyjából a munkavállalók negyedét húzza lefelé az elszabadult árfolyam pénzügyi ingoványa.

A végtörlesztéssel nyerhet, akinek lesz munkája, akinek nem lesz, mindent elveszíthet.

Információnk szerint a januártól majd a kormányhivatalban működő Megyei Intézményirányító Központ – aminek vezetőjéül a hírek szerint Bátori Zsoltot, a megyei önkormányzat humánszolgáltatási főosztályvezetőjét nézték ki –, a megye 80-85 munkatársát veszi át.Viszont 100-110 dolgozónak ezzel egyidőben felmondanak. A januárban 811 munkavállalóval elindult kormányhivatal létszáma mára 943-ra nőtt, a növekmény a munkaügyi központnál keresendő. A létszámot a központi kormányzat 20 százalékkal kívánta faragni, ami megközelítette volna a kétszáz főt, ezt sikerült a feladatok nagyságrendjére hivatkozva jócskán mérsékelni.
– A halállisták már mindenütt elkészültek – mesélte a mindenki által ismert nyílt titkot egy hivatalnok –, és aki rajta van, keresztet vethet a munkájára. Aki marad, annak sem mindegy, megszűnik-e az akár több évtizedes jogviszonya és új szerződést ajánlanak számára a kormányhivatalban, mert ezzel akár nyolc hónapos végkielégítést bukik.

De lehet, hogy a jogviszony folyamatos lesz. Az áthelyezések a vezetői megbízások visszavonásával is járhatnak, amivel akár a bruttó bérük felét is elveszíthetik a közszolgák. Hírek szerint mindenesetre kevesebb vezető viszi majd az ügyeket az új megyei területfejlesztésben, ami alátámaszthatja a kormány saját háza táján tervezett kiadáscsökkentő törekvéseit.
– Akit kirúgnak, a közigazgatásban aligha lesz helye – így egy aggódó középkorú ügykezelő –, ezért egyre többen a külföldi munkavállalásban gondolkodnak... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!