Sport

2016.07.01. 16:13

Balaton-átúszás: ismét ezrek vállalják a nagy kihívást

Szombaton rendezik a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású teljesítmény-orientált szabadidősport-úszórendezvényét, a hatalmas érdeklődéssel várt Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres, sorrendben 34. Suzuki Balaton-átúszást.

Fenyő Gábor

A nagy balatoni úszópróba már kora reggel megkezdődik szombaton: a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 6.45 órától egészen 11.45-ig várják a jelentkezőket, akikre kötelező orvosi vizsgálat vár. Amennyiben a próbázó egy hónapnál nem régebbi igazolást hoz magával a háziorvosától, miszerint fizikailag felkészült a nagy úszásra – az elmúlt három évben sokan éltek ezzel a lehetőséggel –, akkor természetesen nincs szükség a helyszíni orvosi vizsgálatra.



Minden egyes úszó rögzíthető vonalkódos karkötőt kap. Az első próbázók 7.30, az utolsók pedig – a siófoki meteorológiai intézet és a Balatoni Vízirendészet vezetőinek a véleményét figyelembe véve – délben rajtolnak majd el. Az úszók biztonságára a mintegy 140–150 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó vigyáz, s a mellette cirkáló vízirendőrök folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Akiknek netán valamilyen gondjuk támad, azok az úszófolyosó bármelyik egységétől segítséget kérhetnek, a táv egyharmadánál, közepén és kétharmadánál pedig mentőhajó horgonyoz. A célban, a balatonboglári Platán-strandon a vízből kilépve elsőként a vonalkódot olvassák le; a nagy próbát teljesítők a szponzorok, támogatók által kínált termékekkel frissíthetik magukat. Természetesen minden átúszónak jár emlékbe az egyedi emblémázású póló.
Hogy a boglári parton se legyen üresjárat, arról is gondoskodnak a szervezők; érdekes és változatos programok szórakoztatják majd a nagy próbát teljesítőket és az érdeklődők ezreit, a Suzuki pedig egyedi fotózási lehetőséget biztosít.

Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői vagy felnőtt kísérettel vághatnak neki a magyar tengernek. A próbázókat – amennyiben már rendelkeznek a megkülönböztetett jelzéssel, a vonalkóddal – a szervezők által bérelt négy különhajó (közte a Kisfaludy névre hallgató komp) szállítják át a túlpartra ingyen; a kísérőknek, hozzátartozóknak viszont meg kell váltaniuk a jegyet. Az úszók legfontosabb holmijairól is gondoskodnak: raktározzák, megőrzik és szállítják (három kishajóval) a csomagokat.

Emlékezetes pillanatok

1979. Az első Balaton-átúszás. 365-en rajtoltak el, hogy teljesítsék a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot.
1983. Nem százakban, hanem ezrekben mérik már az indulók számát. Az előző évi 525 indulóval szemben ebben az évben már 2 ezer 344-en tempóztak.
1998. Több mint hétezren neveztek, egy évvel később pedig nyolcezer fölé kúszott az indulók száma.
2001. Új részvételi csúcs: 9 ezer 442 próbázó.
2002. Több mint tízezer indulót regisztráltak a rendezők.
2003. Az abszolúti rekord: 10 ezer 733-an rajtoltak el az északi partról.
2007. A százezredik sikeres Balaton-átúszót köszöntötték a rendezők.
2009. Egy újabb rekord. Még soha ennyien nem álltak rajthoz – egy híján 9300-an próbáltak szerencsét –, amikor az időjárás miatt halasztani kellett a nagy próbát.
2012. Újra tízezer fölé kúszott a bátor próbázók száma.
2014. Egy újabb rekord dőlt meg a többszöri halasztás ellenére: több mint harminc ország képviselői csobbantak Révfülöpön a Balatonba, hogy áttempózzanak Boglárra.

Akik már megúszták

Világhírű sportolók – természetesen a teljesség igénye nélkül –, akik az elmúlt három évtizedben átúszták a Balatont.
Olimpiai bajnokok: Risztov Éva és Kovács Ágnes (úszás); Benedek Tibor, Madaras Norbert, Varga Dániel, Gergely István, Steinmetz Barnabás és Steinmetz Ádám (vízilabda); Martinek János (öttusa); Foltán László (kajak-kenu); Repka Attila (birkózás); Szabó Bence (vívás).
Világ- és Európa-bajnokok: Cseh László, Verrasztó Dávid és Güttler Károly (úszás); Szívós Márton és Nagy Viktor (vízilabda); Simóka Bea, Gyenesei Leila és Maracskó Tibor (öttusa); Ürögi László és Tímár István (kajak-kenu); Erdei Zsolt és Balzsay Károly (ökölvívás); Abay Péter (vívás); Kovács Zsófia, Wirtz Melinda, Lábodi Laura és Vinkler Péter (uszonyos és búvárúszás).
Vb- és Eb-dobogósok: Olasz Anna és Kiss Gergő (úszás); Káté Gyula, Szellő Imre és Darmos József (ökölvívás).
Több alkalommal is sikerrel küzdött meg a magyar tenger hullámaival Szénási Imre hatszoros világrekorder hosszútávúszó. Olyan világsztárok látogattak el a Balaton-átúszásra, mint például Egerszegi Krisztina ötszörös és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó.

Akik segítenek

Hogy az idén is ezrek tempózhatnak kitartóan a Balatonban Révfülöp és Boglár között, az széleskörű összefogás eredménye.
A somogyi együttműködő partnerek: Pek-Snack Látványpékség Kft., MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, Somogy Megyei Önkormányzat, Kaposvári Egyetem, Fonte Verde, balatonboglári önkormányzat, Balaton Fejlesztési Tanács, Balatoni Hajózási Zrt., Somogy Megyei Katasztrófa-Védelmi Igazgatóság, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és Balatoni Vízirendészet, Kaposi Mór Oktatókórház, kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium, Kaposvári Városi Sportcsarnok és Létesítményei, siófoki meteorológiai obszervatórium, Peugeot-Máté, továbbá a fonyódi Port Lacaj Vitorlásklub, a fonyódi vitorlásbarátok, valamint a balatonboglári, a lellei, a máriai és a fenyvesi vitorlásklub.
A 34. Suzuki Balaton-árúszás kiemelt médiapartnere a sonline.hu és a Somogyi Hírlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!