JEGYZET

2018.06.05. 06:30

Anyák napja

Fábik Tibor

A múlt hét végén Kozák Danuta K-1 500 méteren közel két hajó előnnyel nyerte meg Szegeden a kajak-kenusok első válogatóját, első lett K-1 200-on is, Csipes Tamara pedig K-2 500-on győzött Medveczky Erikával. Ha csak szimplán az eredményeket nézzük, nem történt semmi különös, elvégre Kozák ötszörös olimpiai bajnok, Rio kajakkirálynője, és a csapathajóban ugyancsak ötkarikás aranyérmes Csipes is az első számú esélyesnek számított párjával.

Igen ám, de most mégiscsak különleges helyzet állt elő, hiszen Kozáknak tavaly júniusban született meg a kislánya, Zora, Csipes pedig november adott életet első gyermekének, Olíviának, és mindkét versenyző most tért vissza. Egyelőre csak a hazai mezőnybe, ám ennek az erősségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy abban a bizonyos ötszáz egyes döntőben mind a kilenc versenyző olimpiai, világ- vagy minimum Európa-bajnok volt.

Kozák és Csipes sikeres visszatérése a hazai riválisaiknak kétségkívül nem jó hír, ám a sportág vezetése fellélegezhet. A tavalyi račicei vb-n ugyanis megesett velünk az a malőr, hogy a nőknél olimpiai számban csak a négyesünk szerzett érmet. Igaz, a Medveczky, Takács Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállítású kvartett aranyat, de 500-on Medveczky csak 12., a Takács, Vad kettős ötödik, 200-on Lucz Dóra nyolcadik lett.

A 31 éves Kozák két év múlva Tokióban jó eséllyel minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonjává léphet elő.

(Aranya Keleti Ágnesnek és Egerszegi Krisztinának sincs több.) Ha pedig ugyanúgy triplázna, mint Rióban, akkor az abszolút örökrangsor élén álló hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt is lehagyná.

Ennyire persze ne szaladjunk előre, legfeljebb még annyit jegyezzünk meg, hogy Rióban a címvédő négyesünkben ülő Fazekas-Zurnak London és Rio között félidőben született meg a fia, Noah David, míg a háromszoros olimpiai bajnok Dusev-Janics Natasa 2011 szeptemberében hozta világra Milenát, a következő évben pedig a londoni játékokon egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett.

Szóljuk arról is, hogy első és eddig egyetlen női birkózó-világbajnokunk, Sastin Marianna mintegy három és fél hónappal kisfia, Olivér születése után nyerte meg májusban a magyar bajnokságot a 62 kg-os súlycsoportban, és gőzerővel készül az októberi, budapesti vb-re.

Sportorvosok szerint szülés után a sportolónők nyolc-tíz százalékának javul a fizikai teljesítménye. Szóval hajrá, anyukák!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!