közvetlenül a vb előtt

2018.06.13. 14:10

Kirúgták a spanyolok szövetségi kapitányát – Hierro az utód

Miután kiderült, hogy Julen Lopetegui a Real Madrid padjára ül, a szövetség azonnali hatállyal menesztette. A torna idejére a királyi gárda egykori klasszisával pótolják.

A spanyol szövetség Lopetegui menesztését követően két órával bejelentette, hogy

a világbajnokságon Fernando Hierro irányítja a válogatottat.

A spanyol sajtóban az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője, Albert Celades és a Real Betist az Európa-ligába vezető Quique Setién neve is felvetődött lehetséges utódként, de végül a Real Madrid legendás játékosára esett az RFEF választása – írja a Nemzeti Sport.

Hierro nem kis feladatot kapott a nyakába.
Fotó: Senhan Bolelli / AFP / Anadolu Agency

Az 50 esztendős szakember a spanyol szövetség sportigazgatójaként eddig is Oroszországban tartózkodott, kinevezése kézenfekvő megoldásnak tűnik. A Real Madrid játékosaként 1989 és 2003 között öt bajnokságot és három Bajnokok Ligáját nyerő Hierrónak egyéves vezetőedzői tapasztalata van, a 2016–2017-es idényben a Real Oviedóval a nyolcadik helyen végzett a spanyol másodosztályban.

Kapitányi megbízatása egyelőre csak a világbajnokságra szól.

Előzmények:

A spanyol szövetség (RFEF) szerda reggel adta hírül, hogy 10.20 órától rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelyen Rubiales mellett Lopetegui is részt vesz. Az esemény közeledtével érkezett a hír, hogy a konferenciát 11.30-ra halasztották, állítólag azért, mert ekkor még az ügy főszereplői sem tudták, hogy milyen döntés születik.

A sajtótájékoztató végül délben, az eredetileg megadott időponthoz képest 100 perces késéssel kezdődött meg. Lopetegui nem jelent meg, csak Rubiales, aki elmondta, hogy

az 51 esztendős tréner kiváló szakember, de a viselkedését nem tudták tolerálni.

Az RFEF első embere elmondta, Lopetegui kedden öt perccel a Real Madrid hivatalos bejelentése előtt tudatta a spanyol szövetséggel, hogy átveszi a királyi együttes irányítását! Hozzátette, az RFEF lemond arról a kétmillió eurós kompenzációs díjról, amit a királyi klub Lopeteguiért fizetett volna.

Rubiales azt is elárulta, hogy

a spanyol válogatott játékosok megpróbálták megmenteni Lopeteguit,

a keret tagjai kitartottak a szakember mellett, de az RFEF elöljárói ragaszkodtak hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mennie kell.

Borítókép: AFP / Gabriel Bouys

Ezek is érdekelhetik