Vélem-én

2008.11.30. 20:27

Áldozati bárányok

Szombaton egészen olyan volt, mintha demokráciában élnénk, legalábbis ha a demonstrációt nézzük. Nem verték szét Budapest utcáit, nem játszott erőszakos fogócskát a rendőrség a focimeccsről szabadult csőcselékkel, mégis tüntetés volt, érdeksérelemért emeltek hangot anélkül, hogy bárki megsérült volna.

Szűcs Tibor

Valós probléma miatt valós egyetértésben vonultak utcára a pedagógusok, a tűzoltók, a mentősök, a rendőrök, a katonák, mert  a kormány, ha gond van a költségvetési számokkal, akkor az ő nadrágszíjukon húz előszeretettel először, fullasztó lyukat keresve.
Optimista esetben a megmozdulás nem volt hiábavaló, az összefogás meghozza eredményét, demokratikus viszonyokhoz illően a kormány máson, netán saját magán is megtalálja az öv szorításának lehetőségét. A másik – valószínűbb – verzió szerint a kormány nem is keres más megoldást, nem bíbelődik olyan népszerűbb és evidens intézkedések kigondolásával, mint saját honorárium, működési költség megnyirbálása.

Az ország vezetői inkább hagyják, hogy képviselőink országosan, a megyékben, a településeken tovább is felvegyék törvényben leszögezett juttatásukat, hónapról hónapra. S jön a duma, szükség van a megszorításra a közszférában, kell a pénz; azaz kést szorítva a torokra odasúgják az áldozati báránynak: van Isten.
Igaz, közös pénztárcánkat könnyebben, fájdalommentesebben kímélnénk, ha nem a pedagógustól, a rendőrtől, a tűzoltótól, a mentőstől, a katonától vennék el újra a hiányzót.
De ez már tényleg demokrácia lenne, talán nem is Magyarország.

 

Szűcs Tibor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!