Vélem-én

2015.07.30. 07:52

Az vagy, amit megeszel...

Az egészséges élelmiszer sokba került. Gondoltak már arra, mi van a kolbászban, szalámiban, meg a többi felvágottban, ha a töpörtyű kétszer-háromszor drágább?

Czene Attila

Az egészséges életmód a szándékon és a rendszeres odafigyelésen túl sok pénzbe kerül. Nem véletlen, hogy Magyarországon – becsapósan – a kövér emberek jelentős része szegény, hiszen nekik csak olcsó élelmiszerekre futja: például kenyérre, zsírra, krumplira, ami hízlal. Fitté tévő munkájuk nincs, s konditeremre nem is gondol(hat)nak.Az egészséges élelmiszer nagyon drága. Gondoltak már arra egyébként, mi van a kolbászban, szalámiban, meg a többi felvágottban, ha a töpörtyű kétszer-háromszor drágább? Meg nem mondom pontosan, de azért lehet ez így, mert a töpörtyűt – eddig még – nem sikerült hamisítani, a beltartalmát ezzel-azzal pótolni... Ahol nincs kiskert zöldségekkel, gyümölcsfákkal (s ahonnan nem lopják el), ott nem könnyű a vitaminpótlás sem. S ha az én gyermekkoromban a nagymami föltette a szekrény tetejére a tejet, akkor rövidesen „megaludt”. Ma várhatnánk ezt időtlen időkig, a mai tej legfeljebb (pontosabban gyakran még a szavatossági idő lejárta előtt) megsavanyodik.
Egy barátom mesélte: építkezés során ott felejtettek a fűrészbak mellett egy készen vásárolt „szendvicset”, s amikor több héttel később arra járt, meglepődve vette észre, hogy még csak meg sem penészedett (s a bogarak is békén hagyták).

Van persze az ehetőn túl rendes élelmiszer is, de azokat sok helyütt külön polcokon, vagy külön boltokban árulják. A népesség (s ez Somogy megyére sajnos különösen igaz) túlnyomó része számára azonban szinte megfizethetetlen áron. Kóstolni persze meglehet, de hogy életvitelszerűen átálljon ezek fogyasztására, csak kevés család gondolhat. Ezekben a termékekben „benne van az anyag”, igaz, hatását azonnal nem érezzük, de abban bízhatunk, hogy évekkel kitoljuk az első komolyabb betegségek, vagy az öregkori fáradtság időbeni határát.

Van egy mondás, miszerint „Az vagy, amit megeszel”. Gyakran gondolok elborzadva erre.

Ezek is érdekelhetik