Vélem-én

2015.11.10. 06:55

Kötelező körök

Lesz – nem lesz hírekkel sokkolt az elmúlt napokban a kormányzati kommunikáció, s megviselt idegrendszerünket tüzetesen átvizsgálva, egyáltalán nem megyünk messze a következtetéssel: valójában az úgynevezett miniszteriális, szakértelmet feltételező munkavégzés nem áll egyébből, mint riogatásból, melyekből vagy megvalósul valami, vagy nem. (Általában meg.)

Szűcs Tibor

Így próbáltuk emésztgetni, milyen lenne, ha egy belügyis elhárító beülne a szerkesztőségekbe, s államvédelmi okokból, saját döntési jogkörben beavatkozna egy-egy tévéműsor, vagy megszerkesztett hírhasáb, közlendő riport tartalmába. Szerencsére kiderül, a megszellőztetett tervet rosszul értelmezi mindenki, ennek ellenére a leírt betűt úgy is lehet olvasni, ahogy a félelmek diktálják. Márpedig belügyminiszterünk keze munkáját dicsérve, a betű le lett jegyezve.



A kegyelemdöfés a kötelező focioktatással lett teljes, mert az emberminisztériumból olyan rendeletmódosítás tervezet szivárgott ki, mely az alapfokú és a középfokú iskolák számára kötelező tananyagba vétetné a labdarúgást. Az első értelmezésben már-már országelhagyásig rándult az ember gyomra, de az EMMI végül nem győzte cáfolni, hogy a napi kötelező testnevelésen belül csak, mint választható tárgy fordul elő népünk és kormányunk kedvenc labdás sportága, melynek élvonalára átlag 3000 magyar kíváncsi fordulónként.

Úgyhogy egyelőre nyugi van: nem lesznek beépített titkos ügynökök a szerkesztőségekben, s nem lesz kötelező a foci sem az iskolákban. De azért nem árt emlékezni, pont ugyanilyen megkönnyebbüléssel mosolyoghattunk, amikor a napi kötelező testnevelést bedobták a vízbe, amikor az iskolai hit- és erkölcstan oktatás napirendre került, esetleg amikor a kötelező vasárnapi boltzárról hallottunk először, mert azt hittük: ezt nem merik, vagy nem lehet bevezetni...
Majd jusson eszünkbe mindez, amikor a sportboltokban a gyakorló édesanyák egymást lökdösve válogatják a szebbnél szebb sportszárakhoz a rózsaszín sípcsontvédőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!