Vélem-én

2016.08.22. 07:28

Hal a vízben

Az volna a szenzáció, ha egyszer csak se béka, se hal, se sás, se vadkacsa nem volna a Balatonban és persze szúnyog sem. Ugye, nem ilyen Balatont akarunk?

Fónai Imre

Van hal a Balatonban, még szerencse, hogy van, következésképp néha egy-egy meg is döglik, amiből most már úgy látszik, visszatérően „médiaszenzáció” lehet: a napokban egy aranyparti haltetemre csodálkozott rá az egyik hírportál, a másik tavaly még fizetett is olvasójának a döglött busa fotójáért. Pedig igazából az volna a szenzáció, ha egyszer csak se béka, se hal, se sás, se vadkacsa nem volna a Balatonban és persze szúnyog sem. Ugye, nem ilyen Balatont akarunk? Kicsempézett úszómedence másutt is akad, Balatonunk azonban csak egy van. Melyet csak az 1800-as évek végén hódítottunk meg, akkor kezdett terjedni a fürdőkultúra, miután Mária Terézia valamivel korábban még arra készíttetett tervet, hogy lecsapolják, aztán bevetik búzával a bécsi lakosság ellátása végett.És nemcsak döglött hal, hanem a „bűn városa” is. A másik szokásos nyári médiatéma, hogy Siófokon történik az egy főre eső legtöbb bűncselekmény (volt már ebben a rangsorban Zamárdi is első), a legutóbbi, médiaszerte terjedő toplista csak két helyütt hibádzik: 1. nem veszi figyelembe az összes hazai települést, csak önkényesen kiragad néhányat, 2. az állandó lakosság számához viszonyítja a bűnesetek számát. A Ripost minapi beszámolójában a „bűn városából” azt olvashattuk, hogy a Petőfi sétányon már két tömegverekedés is kitört a nyár folyamán. Ami kétségkívül kettővel több, mint amennyi ideális volna, ám egyrészt nem jellemző, hogy a korzón szórakozó „átlagközönség” keveredne tömegverekedésbe, másrészt a hónap végétől jövő júliusig garantált a nulla rendkívüli esemény a sétányon...

A megnyugtató az, hogy a turista elolvassa a döglött halról, meg a bűnös városról szóló híreket, aztán úgy dönt, hogy idejön. Mert a lényeg ez: nem érzi úgy a bűnös városban sem, hogy ne nyaralhatna, szórakozhatna biztonságban. Az augusztus 20-án hömpölygő tömeg erre szolgált bizonyságul, meg az, hogy Siófok volt a legnépszerűbb hazai úti cél az internetes szállásfoglalások alapján, de Balatonlelle, Balatonboglár is ott volt a top tízben. Ezer szerencse, hogy nem jött be Mária Terézia terve!

Ezek is érdekelhetik