csalás

2020.05.28. 17:34

Szójával próbáltak adót csalni a vállalkozók

Noha korábban már lebukott, újra szójával próbálkozott három vállalkozó, akik ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

K.G.

Ezúttal Szlovéniából, szlovák strómanok nevén lévő cégektől vásároltak brazil szóját, amit itthon áfa nélkül adott tovább üzleti partnereinek. A bűnszervezet saját könyvelőirodát tartott fenn az adminisztrációra, ők intézték a banki ügyleteket, az EKÁER-bejelentéseket és a továbbszámlázásokat. A korábbi szójacsalások ügyében a Somogy Megyei Főügyészég emelt vádat.

Míg a vádlottak korábbi célja a jogosulatlan áfa-visszaigénylés volt, most a versenytársakkal szembeni piaci előny megszerzésére törtek, mert áfa nélkül ugyanis a megszokottnál jóval olcsóbban tudtak szóját kínálni felvásárlóknak. A cégláncolat mintegy félmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

Az áfacsalás ügyében először két éve ütöttek rajtuk a NAV pénzügyi nyomozói, és most a napokban újra lecsaptak: tizenegy belföldi, és az Eurojust valamint az Europol támogatásával több külföldi helyszínen is folytattak házkutatásokat, lefoglalásokat. A nyomozók a bűnszervezet három irányítóját őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták. A Pécsi Járásbíróság a bűnismétlést is figyelembe véve elrendelte letartóztatásukat. A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért az elkövetőkre akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható, közölte az ügyről Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának munkatársa.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!