helyi ízek

2020.07.08. 18:28

Zamatexport a közkonyhára helyi termelőktől

Friss és zamatos meggy került az üvegekbe, s a befőző automatában fél óra alatt el is készült a befőtt. Weninger Erzsébet és párja bemutatója nyitotta meg szerdán Kaposszerdahelyen a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány kerekasztal-beszélgetését. A szervezet azt igyekszik elérni, hogy a helyi termelőket bevonják a közétkeztetésbe.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

– Megkönnyíti a gyümölcs és a zöldség eltevését, én már csak ezt az automatát használom – mutatta a befőző berendezést Weninger Erzsébet. Az általa készített ecetes uborkából, barackbefőttből, lekvárokból kóstolót is kaptak a találkozó résztvevői.

A civil szervezetek hamarosan pályázhatnak ilyen automaták beszerzésére. – Ezzel a készülékkel az otthoni kertek kincseit tartósítószer-mentesen tudják konzerválni és a kész termékekből bevételre tudnak szert tenni az alapítványok, egyesületek – mondta el Heizler Norbert, a szervezet országos koordinátora.

2017-ben kezdeményezte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, hogy a helyi termékeket jobban bevonják a közétkeztetésbe. – A helyi, primőr zöldségből, gyümölcsből olyan menüsorokat lehet összeállítani, amelyek nem növelik a konyhák költségeit, de sokkal ízletesebbek – mondta Heizler Norbert. Hozzátette: egyre több településen találkoznak jó példákkal; az önkormányzati kertek terményeit az önkormányzati konyhákon dolgozzák fel.

Nemrégiben receptkönyvet jelentettek meg, amely a közkonyháknak változatos menüsort kínál szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Buday Péter mesterszakács szerint a gyerekek nyitottak az újdonságokra. – A hamburgert minden gyerek szereti, s a húshoz lehet tenni zöldségeket. Azon kell dolgoznia a szolgáltatóknak, hogy egészséges alapanyagból készüljenek az ételek – jegyezte meg a mesterszakács. Kiemelte: sosem látott újburgonyát a közétkeztetésben, pedig az egészséges alapanyag elfogadható áron beszerezhető és nagyon sokrétűen készíthető el. A részvevőket kétféle gyümölcsös fagylalttal is meglepte a mesterszakács.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a szervezeteknek a program létrehozásáért, és bízik abban, hogy a megyében egyre több közkonyhára jut el a jó gyakorlat.

Helyi a zöldség

A cukorborsót már felszedték, pirosodik a paradicsom és a bokrosodik a burgonya Kaposszerdahelyen az önkormányzati kertben. Prépost László polgármester elmondta: nyolc közmunkásuk dolgozik azon, hogy az óvodások, bölcsisek asztalára helyi, friss zöldségekből készült ételek kerüljenek. – A konyha a napi főzéshez felhasználja a terményeket, savanyítjuk is a zöldségeket, és le is fagyasztunk a többlettermést – jegyezte meg a polgármester.

Nevelni kell

– Ahhoz, hogy egészséges felnőtté váljanak, gyerekkorban kell megalapozni a helyes táplálkozást – mondta Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Hozzátette: a gyerekekből kerülnek ki a jövő vásárlói, örömmel tapasztalta, hogy a pandémia alatt egyre több család vásárolt helyi termékeket. – Nagyon fontos, hogy vegyük, védjük a magyar terméket, hiszen ez a mi érdekünk is, tudjuk, hogy mi kerül az asztalunkra – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!