Elindul a kadétképzés

2019.09.04. 14:59

Harminchárom kaposvári kadét tett fogadalmat

Ünnepélyes fogadalomtételt és kadétavatást tartottak szerdán a KSZC Eötvös Loránd műszaki szakgimnáziumban: az új honvéd-kadét osztályban 33 kilencedik évfolyamos diák kezdte el tanulmányait.

Harsányi Miklós

Egy kicsit magaménak is érzem ezt a mai napot, talán fél évvel ezelőtt keresett meg a főigazgató és a kancellár asszony azzal, hogy Kaposváron legyen az ország kilencedik olyan iskolája, ahol elindul a kadétképzés – hangsúlyozta Szita Károly polgármester. – Mi lettünk. S amikor megkerestek, aznap felhívtam a honvédelmi minisztert telefonon, s kértem az engedélyét abban, hogy ezt a lehetőséget biztosítsa számunkra. Az első szóra igent mondott – emlékezett a városvezető az ünnepségen.

A kilencedik évfolyamon 33 fiatal kezdte el tanulmányait. Három év múlva honvédelmi alapismeretekből érettségiznek, s a 13. évfolyamon teljesített sikeres szakmai vizsga után honvédelmi igazgatási ügyintézői végzettséget szereznek. A fiatalok beilleszkedését az augusztus végén megtartott tábor is elősegítette, ahol a tanulók átvehették a formaruhát, alaki és sportfoglalkozáson vettek részt, s szakmai látogatást tettek a Boconádi Szabó József logisztikai ezrednél. Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója rámutatott: ha valaki a honvédséghez kerül, nem csak egy szakmát, hanem egy hazafias szeretettel, a hagyományok ápolásával átitatott hivatást választ.

 

– Önök felkészülhetnek a választott életpályájuk sikeres megvalósítására, eközben hiteles információkkal bővíthetik ismereteiket a Magyar Honvédségről és annak társadalmi szerepéről – köszöntötte a kadétokat Sipos Antal ezredes, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula területvédelmi ezred parancsnoka. – A nevelési program célja, hogy az iskolai tanórákat hatékonyan kombinálja korszerű, a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal, mely a honvédségi, a katonai környezet miatt egyedi, különleges élmény és fejlődési lehetőséget nyújt a diákoknak. Részt vehetnek olyan hazafias élményeket biztosító foglalkozásokon, versenyeken, honvédelmi napokon, sportlövész vagy más edzéseken, nyári, táborokon, amelyeket az iskola, a honvédség, illetve Honvédelmi Sportszövetség szervez.

Az ezredes kiemelte: a tanulók előtt több tovább lépési lehetőség kínálkozik. Jelentkezhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, illetve a szentendrei Altiszti Akadémiára vagy érettségi után honvédelmi igazgatási ügyinétéző végzettséget is megszerezhetik.

Elkötelezett ifjak

– Mi, a honvéd kadétok fogadalomtételén és avatásán résztvevő diákok és felnőttek egy olyan szerencsés korszakban születtünk, mikor békében, biztonságos környezetben élhettük le eddigi életünket – emelte ki Takács Szilvia, a KSZC Eötvös Loránd műszaki szakgimnázium megbízott igazgatója. – Hogy mit jelent egy háború, azt csupán történelmi tanulmányainkból, irodalmi művekből, filmekből ismerjük, saját bőrünkön nem kellett megtapasztalniuk a háború borzalmait, gyötrelmeit.

Rámutatott: ahhoz azonban, hogy ezt a békét és biztonságot meg tudjuk őrizni, hogy s az állampolgárok felkészüljenek honvédelmi kötelezettségük teljesítésére,hazájuk iránt elkötelezett azért tenni akaró, tudásában, s fizikai képességeiben felkészült, számos hasznos és korszerű ismerettel rendelkező egészséges fiatalra van szüksége az országnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!