fotó és videó

2018.10.11. 17:30

Krimit tud: tinik bűnöztek a rendőrkapitányságon

Adott volt a helyzet, amelyben három diák azon vitatkozott, mennyire jó buli lenne összekarcolni egy parkoló autót. Ezt csak nehezítették a zsebekből előkerülő véletlen mondatok, s mindezt a diákoknak a zsűri árgus tekintete előtt kellett előadni.

Koszorus Rita

Ilyen és ehhez hasonló feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevő diákoknak az idei nyolcadik Krimit tud? országos bűnmegelőzési vetélkedő regionális elődöntőjén, aminek a Somogy Megyei rendőr-főkapitányság adott otthont. A vetélkedőre lázasan készültek a diákok.

– A feladatok típusait tudtuk előre – mondta Varga Kristóf, a szekszárdi I. Béla Gimnázium diákja. – Nagyon sokat megnéztünk a Beugró című műsorból, hiszen az egész játék arra épül – fűzte hozzá csapattársa Orsós László.

 

– Az, hogy a rendőrök ilyen kötetlen módon veszik a bűnmegelőzést, csak jobbá teszi az egészet – mondta lelkesen Nagy Botond. – Így nem parázunk rá a dologra és jobban bele tudjuk élni magunkat a helyzetekbe.

A verseny moderátora a Beugró című műsorból is ismert Pokorny Lia színművész volt. – A fiatalok iszonyúan élvezik azt, hogy kinyílt a kapu előttük, szabadnak lehet lenni és nem számolnak a következményekkel. Ám Arról nagyon fontos beszélgetni, hogy a szabadság nem ott kezdődik, hogy bármit megtehetünk – mondta lapunknak Pokorny Lia.

– Élethelyzeteket próbálunk produkálni, ahol a gyerekek választhatnak a jó és a rossz döntés között – vezetett körbe Szijártó István, az SMRFK, bűnügyi főkapitány-helyettese. – Az a célunk, hogy tapasztalják meg azt a választási lehetőséget, amely mindenki életében eljön egyszer. Mert van választási lehetőségük, hogy például kábítószer függő leszek, vagy nem, bűnöző leszek vagy tisztességes ember.

Zala és Baranya jutott tovább

Tizenkét csapat versengett Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyékből. A fiatalok a Beugró című szituációs színházi játékokon alapuló televíziós műsorból ismert játékok átdolgozott változataiban mérettek meg.

Az országos döntőbe két csapat jutott tovább, amelyet stílszerűen a Venyige utcai Büntetés-végrehajtási intézet színháztermében tartanak Budapesten. A nagykanizsai Batthyányi Lajos Gimnázium csapata elsőként jutott tovább az országos döntőbe, a régiót mellettük a pécsi Széchenyi István Gimnázium csapata képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!