Lencsevégen a Hold

2024.03.06. 09:13

Kaposvári fotósé a hónap asztrofotója

Lekapta a Holdat és a Nemzetközi Űrállomást Schmall Rafael kaposvári asztrofotós, aki a Magyar Asztrofotósok Egyesülete hónap fotóját készítette el.

Koszorus Rita

A Hold előterében a Nemzetközi Űrállomással.

Forrás: magyarasztrfotosok.hu

Fotó: Schmall Rafael

Ha az ember csak egy pillantást vet a képre lehet, hogy észre sem vesz mást, mint a Hold különleges felszínét és színeit. De, ha jobban megnézzük, láthatunk egy aprónak tűnő objektumot a fotó közepén. Olyan szerencsés pillanatban nézett távcsövébe a Zselici Csillagparkban Schmall Rafaell, amikor a Nemzetközi Űrállomás, 420 kilométer magasan a fejünk felett éppen a Hold előterébe került.

 A Magyar Asztrofotósok Egyesülete által közölt leírásban megjegyezték: az Űrállomás 52 fokos pályahajlása miatt Európából gyakran látszódik, főként az esti égen fényes vándorló csillagként lehet megfigyelni átvonulását. Az is előfordulhat, hogy az  töredékmásodpercig együttáll fényes csillagászati objektumokkal, mint Vénusz, Nap, vagy a Hold. Schmall Rafael asztrofotós éppen az utóbbi égitest előtt elhúzó Nemzetközi Űrállomást örökítette meg remek felvételen.

A somogyi fotós azt mesélte a kép készültéről, hogy már régóta várt erre a lehetőségre, mire sikerült lefotózni a ritka együttállást. – Engem valami olyasmi gondolat inspirált a kompozíciónál, hogy ott van pár ember kint a világűrben egy űrállomással, s gyakorlatilag ezzel képviselik az emberiség szinte minden tudományát. Grandiózus élmény volt látni cikkekben, ahogy az űrállomás felépült, látni, ahogy dolgoznak rajta és zajlik a forgalom ott. Ez az egész ott hasít esténként néha egy fényes "csillagként" az égen, néha valami égitest előtt és mi meg képesek vagyunk egy tortatányérból kifaragott üveggel lefotózni, fogalmazott Schmall Rafaell.

Forrás

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában