Csillaghullás

2024.01.03. 09:23

Érdemes felnézni az égre Somogyban is

Óránként akár 130 hullócsillagra is számíthatunk január első napjaiban, ugyanis érkezik a Quadrantidák meteorraj, közölte az MTI. Szakemberek szerint csütörtökön pirkadat előtt látható a legtöbb hullócsillag.

Sonline.hu

Fotó: Imre György

Az augusztusi Perseidák és a decemberi Geminidák méretét nem éri el, de a 130 hullócsillag már megközelíti őket a Quadrantidák. A meteorraj szülőobjektuma egy kisbolygó, amely a 2003 EH1 jelet viseli. Ez pedig igencsak ritka, hiszen kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt. Ennek jelentősége pedig az, hogy ez a kisbolygó valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja lehet, áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott közleményében. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját – írták.

A tájékoztatás szerint a Quadrantidák megfigyelésére csütörtökön a pirkadatot megelőző órák a legalkalmasabbak. A raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra, hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton. Ráadásul tűzgömb felbukkanására is jó esély van kedvező égbolt esetén, ugyanis a meteorraj bővelkedik ezekben.

Sötét, a városi fényektől mentes területet kell keresni – ilyen környékünkön a Zselici Csillagpark területe, vagy éppen Törökkoppány külterületi részei, ahol a Magyar Asztrofotósok Egyesülete tagjai is gyakorta fotóznak látványos égi jelenségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában