2024.01.21. 14:52
Dél-balatoni borokat kóstoltak a Vince-napi eseményen
Koccintásoktól volt hangos szombaton a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket.
Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO
Egy Rajnai pezsgőt is lehetett kóstolni a Hujber Pincészet standjánál. – Ez a brut kategóriájú, gyümölcsös-friss pezsgőnk újdonság, most kerül majd kereskedelmi forgalomba, valamint hoztunk fehér-rosé és vörös újborokat is – árulta el Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: a könnyed, reduktív fehér borok a legkedveltebbek a vendégeik körében. Androsics Ferenc borász ízelítőként megkóstoltatta a résztvevőkkel 2021-es Olaszrizling borát is, amely az Országház bora címmel is büszkélkedik.
Sétáló borkóstoló Rádpusztán II.
Fotók: Németh Levente– Annyi finom bort kínálnak, hogy mindenhol csak egy kortyot szabad inni – mondta Szilvia, aki Budapestről érkezett a kóstolóra. Bór Norbertné, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács titkára elmondta: Rádpusztán első alkalommal rendeztek borkóstolót 17 dél-balatoni borász részvételével.
– Reményeink szerint a borkedvelő vendégek mellett több vendéglátós is eljött hozzánk, borászaink egységet képviselnek, jó csapat vagyunk és hisszük, hogy a Balaton télen-nyáron menő – emelte ki a titkár, aki azt is elmondta, hogy február harmadikán a Gasztrofarsangon mutatkoznak be a borászok, márciusban és áprilisban Kishegyen szerveznek kóstolókat.
Sétáló bórkostoló Rádpusztán
Biró Norbert, a Dél-Balatoni Borút elnöke köszöntőjében elmesélte, hogy nyáron egy villatulajdonossal találkozott, aki nem ismerte a környéket és elmesélte neki, hogy Kishegyen milyen minőségi borászatok és éttermek találhatóak. – Minden csatornán be kell mutatnunk a dél-balatoni borvidék nedűit, amelyek bármely magyar borvidék termékeivel felveszik a versenyt – emelte ki Biró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke.
Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője szerint már nem kell bizonygatni, hogy a Balaton nem csak nyáron kedvelt helyszíne a vendéglátásnak, a közösségépítésnek, a kultúrának, gasztronómiának. – Csak a mai napon kettő gasztrokulturális rendezvényt szerveztek, a Balatonhoz nem csak a földrajzi táj szépsége miatt érdemes ellátogatni, hanem gazdag, sokszínű programokkal várják az érdeklődőket télen is – emelte ki Witzmann Mihály, aki borászként Vince-napi hagyományokról is beszélt.
– Ha fénylik Vince, megtelik a pince, erre minden esélyünk meg van, mert nem esett és kiváló napsütésben gyönyörködhettünk, jó termésre számíthatunk – jegyezte meg a képviselő. Házigazdájuk ötféle finomságokkal készült a borok mellé, Bujdosó Ferenc pedig a pezsgőkészítés alapjaiba avatta be a résztvevőket.