Melyik lesz az ötödik Év Kerékpárútja?

2024.04.17. 12:02

A Nyugat-zselici kör lehet az Év Kerékpárútja

Idén is közönségszavazás dönti el, melyik kerékpárút a legnépszerűbb. A pályázási időszakban a kerékpáros nagyközönség jelölhette a bringautakat – ebből szakmai zsűri választotta ki azt a tizenegyet, amelyre április 24-ig lehet szavazni az Aktív Magyarország Facebook oldalán.

Koszorus Rita

A címet a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt kapja meg. A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 1-13. között több tucat ajánlás érkezett. Olyan útvonal nyerheti el az Év Kerékpárútja címet, amely elég izgalmas, hogy a két keréken kalandozó közönség a bakancslistájára tűzze. A versenyben lévő mind a 11 útvonal érdekes látnivalókat - legyen az épített örökség vagy a természet csodája – érint. Az élvezetes tekeréshez természetesen fontos, hogy az úttest jó minőségű és biztonságos legyen.

Felejthetetlen élmény nyújtanak a kerékpárutak 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté, és emiatt többen üljenek biciklire, hogy aktívan fedezzék fel hazánk tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon mindenki biztonságosan közlekedik, a KRESZ szabályait betartja, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel van. A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlik április 24. éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő kép nyeri meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet. A következő tizenegy kerékpárútra lehet szavazni:

• Beregi kör
• Diósgyőr—Miskolctapolca
• Drávaszabolcs—Szaporca
• Komló—Magyarszék kör
• Mohács—Bédai-holtág
• Nyugat-zselici kör
• Oroszlány—Környe kör
• Pusztamagyaród—Szentpéterfölde
• Vasszécseny—Rum
• Veszprém—Balatonalmádi
• Veszprém—Márkó

A végeredményt április 25-én hirdetik ki. Az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor az ünnepélyes átadóra. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában