Kézművesség

2024.03.29. 11:30

Tapétavágóra cserélték a régi beretvát a törökkoppányi tojáskarcoló asszonyok

Korábban pengével, ma már tapétavágó késsel készülnek a karcolt tojások Törökkoppányban. A somogyi településen nagy hagyománya van ennek a kézműves technikának. Korábban a férfiak, ma már az asszonyok készítik a karcolt tojásokat.

Góz Lilla

– Először megfestem a tojást, majd tapétavágó késsel karcolom bele a mintát, végül parafinolajjal fényesítem ki – mutatta a készülő karcolt tojást Berta Katalin, aki több mind harminc éve készít különleges húsvéti tojásokat. – Régen főtt tojással dolgoztunk, majd lyukas tojásra váltottunk – tette hozzá a törökkoppányi népi iparművész, aki először megfesti, majd karcolja és csak utána fúrja és fújja ki a tojást. – Tapétavágó késsel sokkal könnyebb dolgozni, régen a borotvakést használták, amelyet a borbélyoktól kaptak. Eleinte a férfiak művelték, édesanyám is egy idős bácsitól tanulta – mesélte Berta Katalin. 

Márkus Zoltánné hatvan éve készíti a karcolt tojásokat. – Tizennégy évesen átmentem a szomszédba, mert szerettem volna karcolt tojásokat – mesélte mosolyogva a törökkoppányi kézműves. – Akkor a kezembe adták a beretvapengét és a tojást, így tanultam meg. A mintákat nem rajzoljuk elő. Itt nem lehet radírozni, ha nem úgy sikerül egy virág, ahogy szeretném, áttervezem a mintát – mutatta alkotásait Márkus Zoltánné. A mintákat kacsa-, liba-, tyúktojásra is karcolja. 

– Van négy lányunokám, akik a tojásos szobába nem mehetnek be – mesélte mosolyogva Margit néni, aki idén már több mint ezerhétszáz karcolt tojást készített el. – A törpetyúk tojására szeretek a legjobban dolgozni, mert az áll kézre és fehérebb a héja – jegyezte meg Muth Andrásné. Hozzátette: kézműves társától kapott egy kotlóst korábban, így azóta már biztosított az alapanyag, törpetyúkok kapirgálnak az udvarán. 

A türelem sok-sok hímes tojást terem

– Régen a búzakalász, a szegfű volt a kedvelt minta, ma már a madár és a különböző formájú virágmotívumok a legnépszerűbbek. A koppányi asszonyok fontosnak tartják, hogy átadják a fiatalabb generációnak a karcolt tojás készítésének hagyományát. A helyi általános iskolában már több alkalommal tanították a gyerekeket a kézműves mesterségre. Legutóbb a helyi Hangya házban mutatkoztak be az alkotók termékeikkel, és bárki tapétavágót ragadhatott, hogy kipróbálja, mennyi türelem kell ahhoz, hogy elkészüljön egy karcolt tojás. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában