Múltunkról a mából

2024.04.18. 09:43

Közelünkbe hozza Trianon traumáját Szakály Sándor kötete

Múltunkról a mából – ezzel a címmel rostálta kötetté 2021–2023 között megjelent tanulmányait, életrajzait és esszéit Szakály Sándor, Széchenyi-díjas történészprofesszor.

Lőrincz Sándor

A kötetet kedden este mutatták be Kaposváron. Az író a Magyar Napló kiadásában megjelent, vaskos könyv elején szükségesnek tartja kiemelni: a leírtak minden esetben a saját véleményét, álláspontját tükrözik. 

A szerző úgy mozog személyek és események között, úgy lát és láttat, illetve világít rá összefüggésekre, hogy képes folyamatos izgalomban tartani olvasóját. Még az egykori katonai felsővezetés jeles férfiúinak életútja kapcsán is, rádöbbentve: mi minden belefér egy-egy, gyakran szűkre szabott katonai pályába. 

Szakály közelünkbe hozza Trianon traumáját, ír boldog IV. Károly király visszatérési kísérleteiről, Horthy Miklós megosztó személyiségéről, s nagyszerű a summázata gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter tevékenységéről; csakúgy, mint portréja Kéri Kálmán nyugállományú vezérkari ezredesről, aki – szinte egy évszázadot átélve – szepességi szász gyökerű mozdonyvezető apa fiaként szerzett katonai babérokat, s lett az 1990-ben demokratikus úton választott országgyűlés korelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában