Vitorlázás

2024.04.16. 13:49

A legjobb magyarként zárt a balatonföldvári versenyző

A több mint 500 egységet számláló optimistes mamutversenyen, Palamos-on a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzője, Gereben Barnabás kategóriájában 139 vetélytársát megelőzve győzött, az abszolút sorrendben pedig a legjobb magyarként a 40. helyen végzett.

Sonline.hu

Gereben Barnabás a dobogó tetején

Az idei ranglistában a legmagasabb, 1,4-es faktorral számolt International Vila del Palamos Optimist Trophy mezőnye 545 benevezett versenyzőből állt, közöttük 18 magyar egységgel. A több mint félezer versenyző 24 országot képviselt, közöttük tengerentúli nemzeteket is, Amerikából, Mexikóból, Costa Ricából vagy Hong Kongból is érkeztek opésok.

Jól kezdtek a magyar opésok Palamos-on. Az első nap köddel és 15 csomó körüli délnyugati széllel kezdődött, ami a második futamra 5-6 csomósra mérséklődött. Két futam után a magyarok közül a legszűkebb élmezőnyt jelentő 26. helyen álló Siklósi Lóránt (BYC 1912) tartózkodott a legjobb pozícióban, majd az ugyancsak kitűnő (10 százalékban) 53. Varga Mihály (SVE) és a 15 százalékon belüli 76. Vágó Mátyás (Spartacus VE) következett.

A következő napon 12-14 csomós északkeleti szélben még 3 kvalifikációs futamot rendeztek, így alakultak ki a döntő csoportok mezőnyei. Az előrejelzéseknek megfelelő észak-északkeleti szél egész nap kitartott, ereje 12-17 csomó között volt, a hullámok magassága pedig elérte az 1-2 métert. A kvalifikáció nyomán az arany csoportban hat magyar egység folytathatta, hárman az ezüst, ugyancsak hatan a bronz, hárman pedig az emerald csoportban versenyezhettek tovább.

A döntőben végül az arany, az ezüst és a bronz csoportok további négy, az emerald és a pearl – ahol nem volt magyar versenyző – pedig három futamot teljesítettek. A döntő első napján két futamot vitorlázott az arany és az ezüst flotta, s egy futamot a másik három flotta a 10-15 csomós északnyugati szélben. A verseny utolsó napjára gyenge délnyugati szelet jósoltak, ami olyannyira be is jött, hogy csak délután egy órakor kezdett fújni, így sokáig halasztásban álltak a mezőnyök.

A magyar opések gyönyörű sikert értek el a versenyen, Gereben Barnabás, az SVE versenyzője az első helyen végzett az U13 kategóriában 139 egység között. A magyar különítmény legjobb futameredményét is ő érte el, az ötödik kvalifikációs futamban a harmadik helyen futott célba. Legjobb magyarként pedig az abszolút lista 40. helyén zárta a versenyt. 

Ezen kívül több kitűnő futameredményt is futottak a magyar versenyzők. A BYC-es Márton András a selejtező harmadik futamában negyedik lett, a BYC 1912 versenyzője, Siklósi Lóránt pedig az ugyancsak nagyszerű hetedik helyet érte el a kvali második futamában. A balatonfüredi Dávoti Tamara az ezüst csoportban a döntő nyolcadik futamában a kilencedik helyen futott be és a tihanyi Zsidai Anasztázia ugyancsak behúzott egy negyedik helyet az ezüst csoportban, a szintén balatonföldvári versenyző, Vágó Mátyás pedig rögtön egy negyedik hellyel kezdte versenyt.

Az SVE eredményei: Gereben Barnabás, U13 fiú 1. hely, abszolút 40. hely, Verebély Nadin abszolút 105.-arany csoport, Szegedi Hunor Dávid 201.-ezüst csoport, Varga Mihály abszolút 233.-bronz csoport, Vágó Mátyás 241.-bronz csoport, Gereben Ábel 376-smaragd csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában