Élményközpontú oktatás: művészetek és játék a matekórán

2012. augusztus 28. 16:44 Márkus Kata
Kaposvár | Az egyetemi tanévnyitó konferencián a matematika és a természettudományok élményközpontú oktatásának lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Ha úgy tanították volna nekem annak idején a matematikát és a természettudományokat, ahogy önök itt beszélnek róla, elképzelhető, hogy magam sem irodalomtörténész lettem volna. S akkor talán általános és középiskolában nem tartoztam volna a folyamatosan korrepetálandók közé többedmagammal.” Így ajánlotta Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese a meghívott általános, középiskolai és egyetemi tanárok figyelmébe az egyetem tanévnyitó konferenciáját. Amelyen a matematika és a természettudományok élményközpontú oktatásának lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

A Kaposvári Egyetem keddi tudományos találkozója a vizuális művészetek matematikai és természettudományos összefüggéseire is igyekezett felhívni a figyelmet. A téma jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eseményen olyan szaktekintély is bepillantást engedett nemcsak tevékenysége elméleti hátterébe, hanem gyakorlati összefüggéseibe is, mint Reza Sarhangi, az amerikai Towson University matematika professzora, aki egyben a világ legnagyobb matematikai-művészeti közössége, az amerikai gyökerű Bridges Organization elnöke is.

– Nem titkolt célunk egymással aktív kapcsolatot tartó, művészeti-tudományos-oktatási alkotóközösségek létrehozatala – mondta Reza Sarhangi –, amelyekben a tanárok együtt dolgozhatnak tudósokkal, művészekkel, játékfejlesztőkkel, szülőkkel és gyerekekkel. Az első visszajelzésekből úgy tűnik, hogy óriási az érdeklődés a téma iránt.

Ebben szerepe lehet annak is, hogy 2010-ben a hasonló szemléletet képviselő Bridges Világkonferencia már egyszer ellátogatott Magyarországra.
– Amikor a világkonferenciát készítettük elő – mondta Fenyvesi Kristóf, a finnországi Jyväskyläi Egyetem kutatója, a 2008-ban létrejött Nemzetközi ÉlményMűhely Matematikai-művészeti Mozgalom vezetője –, már nagyon sok pedagógus érdeklődött a téma iránt. Így egyre nagyobb szükségét láttuk annak, hogy a matematikának az élményközpontú megközelítését és a vizuális művészetekkel való kapcsolatát az iskolai oktatásban is hasznosítsuk. Érzékeljük ugyanis, hogy ezek a tudományterületek mára eltávolodtak egymástól, nagyon sok a negatív attitűd a matematikával és a természettudományokkal szemben. S ez rendkívül nagy probléma, ugyanis a világunk egyre inkább matematizálódik, a logisztikától kezdve a szervezeti formákon, a számítógépeken keresztül egyre inkább matematizált világban élünk.

– Tehát a matematikatanulásnak van egy nagyon konkrét, lényegi és a jövőt illető kérdése is: ahhoz a tudáshoz vajon lesz-e hozzáférése a következő generációknak, amelyik a világot működteti, manipulálja – tette hozzá Fenyvesi Kristóf. – S mivel a manipuláció jelentése kézzel való tevékenységből ered, rengeteg olyan dolgot használunk ezen a konferencián is, ahol az összes érzékszervet bevonjuk a kutatásba. A feladatunk többek közt megdönteni azt a nézetet, hogy a matematika csupán egy száraz iskolai tananyag, ami aztán aligha hasznosítható az életben. Tudjuk, hogy ez egy örök harc lesz, mert az oktatás csak közelíthet ahhoz, amit mi ideális állapotnak tekintünk. Ezért is fontos, hogy a pedagógusokat is bátorítsuk arra: amit egyetemistaként megálmodtak, igenis megvalósítható, csak az elszántságukon, érdeklődésükön múlik mindez.Stettner Eleonóra, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője, egyben az IPA egy éves horvát-magyar projekt zárórendezvényének szervezője hangsúlyozta: a projekt keretében kiadtunk egy egyedülálló könyvet, amely tartalmazza horvát és magyar részéről matematikából és fizikából a jó gyakorlatokat.
 – Huszonhat országból a hasonló szemléletű művészeknek és tudósoknak az alkotásai kerültek bele – mondta. – Ezen a konferencián pedig azon túl, hogy összegezzük a projekt tapasztalatait, ezt a fajta szemléletet szeretnénk továbbadni a pedagóguskollégáknak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Élményközpontú oktatás: művészetek és játék a matekórán

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér