Léhmann György nyári ajánlata: siófoki keresetlevél-gyártás

2014. május 11. 08:09 , Legutóbb frissítve: 2014. május 11. 18:09 Fónai Imre
Siófok | Egy nem értékálló devizával rendelkező országban nem jöhet szóba, hogy ugyanannyit fizet az adós húsz év után is, mint amennyit a szerződéskötéskor.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A devizahitel-perekkel kapcsolatos eddigi lépései összhangban vannak az Európai Bíróság április 30-i döntésével – reagált Léhmann György siófoki ügyvéd az európai grémium minapi sokak, így a Kúria által is várt határozatára és egyben május 7-én megjelent, „Csoda lenne, ha az állam fizetne” című cikkünkre is. A jogász továbbra is amondó: a jogi út a megoldás, ennek érdekében olyan másod- és harmadéves joghallgatók vizsgaidőszak utáni jelentkezését várja, akik segítenének neki keresetlevelek százainak elkészítésében, vagyis abban, hogy akár több ezer devizahitel-perük is folyhassék egyszerre.

Immár az Európai Bíróság is kimondta, hogy a szerződéseket a nemzeti jog határain belül fenn kell tartani, és ha tisztességtelen szerződési feltételek vannak, márpedig vannak, úgy azokat a bíróság kiiktathatja és a szerződést újból teljesíthetővé teheti – így Léhmann György. – Az Európai Bíróság iránymutatásának megfelelően tehát minden folyamatban lévő peremben kérem az eljáró bíróságokat, hogy módosítsák a szerződéseket.

Nemhogy csökkenne, egyre nő a siófoki ügyvéd devizapereinek száma. – Ma már természetes, hogy reggel hétkor ketten-hárman az utcán várnak rám a siófoki irodám előtt, s az is, hogy napközben akár három-négy órát is képes várni egy-egy ügyfél a folyosón, mire rákerül a sor – tette hozzá. – Egyelőre bírom a tempót, de nyilvánvaló: rövidesen eljutok a teljesítőképességem határához, ezért valamilyen megoldást találnom kell. Arra gondoltam: ide, a siófoki irodámba várok másod- és harmadéves joghallgatókat, olyanokat, akik önzetlenül segítenék hazájuk bajba jutott polgárait keresetlevél-készítéssel.Léhmann György megjegyezte: soha nem értette, hogy egyes kollégái a szerződés egészének a semmissé tételével hitegették az adósokat (nem is volt deviza, meg ilyen hasonló álindokokra hivatkozva), miközben jogban jártasként sem vették észre, hogy az adósok a semmisségi perekben csak veszíthetnek a visszafizetési kötelezettség miatt. – Hogy a forintosítást, a devizahitelezés „kivezetését” és egyéb hasonló jellegű banki huncutságot ne is említsem. Hiszen nincs az a rosszul képzett jogász, aki ne tudná, hogy a legfontosabb alkotmányos polgárjogi alapelv: a szerződéssel kikötött szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár. Azaz egy nem értékálló devizával rendelkező országban nem jöhet szóba, hogy ugyanannyit fizet az adós húsz év után is, mint amennyit a szerződéskötéskor. Az ilyen megoldást sugalló jogászok tisztességét kétségbe vonom, ha meg politikus tesz effajta, forintosításra utaló ígéretet, akkor az nem több, mint egy Marosán György színvonalára süllyedt hordószónok. Hiszen közben azt akarja tenni, mint amit az árfolyamrögzítéssel: szégyellnivaló módon törvénnyel fedni a törvénytelenséget. Nincs tehát szükség forintosításra, hiszen a Kúria is azt közölte: azért kell az adósnak az árfolyamváltozást viselni, mert cserében a forinthitel-szerződésnél kedvezőbb kamatmérték után kell törlesztőrészletet fizetnie. Már csak az a kérdés, hogy ez a kedvezőbb kamatmérték mikor milyen mértékű.

Merész: törölnék a tartozás negyedét

Mi lehet a legmerészebb döntés devizahitel-ügyben? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet, majd azt írja a kormányközeli lap, hogy úgy értesült: a kormányzatban napirenden tartják azt a variációt, mellyel a devizaadósok tartozásuk mintegy egynegyedétől megszabadulnának. Elképzelhető ugyanis – így a cikk –, hogy a 180 forintos svájcifrank-árfolyamon felüli résztől megszabadítják az ügyfeleket. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint „a visszanyesésnek legnagyobb részben a banki extraprofit terhére kellene történnie.” A Magyar Nemzet meg is jegyzi: egy ilyen lépés várhatóan nagy felháborodást váltana ki a bankvilágban.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Léhmann György nyári ajánlata: siófoki keresetlevél-gyártás

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér