„Több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár”

2016. január 18. 16:35 , Legutóbb frissítve: 2016. január 18. 18:29 Vas A.
A Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolája 36 fővel támogatja a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakat – olvasható a Tanitanek.com oldalon a miskolci intézmény nevelőtestületének nyílt levelét támogató immáron több mint tízezer szignó között.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
A megyéből több mint százan vállalták névvel, hogy egyetértenek a miskolciak által felvetettekkel: a hermanosok az oktatás gondjai között említették többek között a működtetési problémákat, a túlterheltséget, a felesleges adminisztrációt, a folyamatosan változó tanterveket, tankönyveket, elvárásokat, szabályokat, az ezekhez szükséges egyeztetések hiányát, az oktatáspolitika ad hoc-szerűségét, hogy reformok címszóval szétverték a közoktatást, s hogy mindezeknek a gyerekek isszák meg a levét.A nyílt levelet pedagógusok, oktatási szakdolgozók mellett szülők, diákok, civil szervezetek mellett egyre több intézmény írja alá, melyek tantestületi döntéssel csatlakoznak a változásokat követelőkhöz. Somogyból eddig négy intézmény, a marcali tagiskola mellett az öreglaki iskola, a siófoki Perczel gimnázium, valamint a kaposvári Napsugár módszertani központ csatlakozott a petícióhoz. Illetve információink szerint a Balaton-parti gimnáziumban a közalkalmazotti tanács nevében támogatták, az akcióval nagyjából a tantestület háromnegyede – harmincegy tanár – értett egyet, s úgy tudjuk, az igazgató például nem írta alá a csatlakozást. Forrásunk szerint a siófoki pedagógusok bíznak benne, megfelelő támogató aláírás esetén érdemi párbeszéd kezdődik a felvetett problémákról.

– Reméljük, lesz foganatja a közös fellépésnek – mondta Hegedüs-Beleznai Csilla, a kaposvári Napsugár módszertani központ vezetője. – Jó lenne például, ha a közoktatás bármiféle átalakítása kapcsán meghallgatnák a gyakorló pedagógusokat is, kihasználva, hogy hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek, nem pedig egy elképzelt-kitalált világot akarnának felépíteni.
Az intézményvezető szerint jelenleg több értelmetlen és fölösleges dologgal kell foglalkoznia a pedagógusoknak, például a tanfelügyelettel, illetve a minősítési rendszerrel kapcsolatosan rengeteg adminisztrációs feladat hárul rájuk, melyet szakmai munkájuk szenved meg.

– Minden ilyen feladat a gyerekektől veszi el az időt – jelentette ki –, ráadásul ezek a pluszfeladatok sem specifikusak, nekünk, súlyosan és halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozóknak is ugyanazokat a sémákat kell követnünk, mint a normál közoktatás tagjainak. A tanfelügyeleti rendszerben például ugyanúgy két egymást követő órát néznek meg, mint egy sima iskolában, noha súlyos fogyatékkal élő gyerekek esetében ez értelmetlen. De egy kalap alá vesznek mindenkit, ki akarnak ölni minden kreativitást, zajlik az uniformizálás. Ugyanakkor akadnak iskolák, szakszolgálatok, ahol a normális munka minimális feltételei sem adottak.

A megyeszékhelyről amúgy csak a civil fenntartású Napsugár állt testületileg a nyílt levél mellé, noha úgy tudjuk, több intézményben felvetődött, csatlakozni kellene. Csakhogy vagy a pedagógusok tartanak a következményektől, vagy az igazgatónak sikerült meggyőznie kollégáit, egyelőre maradjanak passzívak, mert ha nekik nem is lesz bajuk, a vezetőn bizony számon kérheti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), miért nem tud „fegyelmet tartani” az iskolájában – egyik forrásunk munkahelyének hangulata kapcsán József Attilát idézte: Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény...

„Az Öreglaki Általános Iskola tantestülete egyöntetűen támogatja felhívásotokat, az abban leírtakkal teljes mértékben egyetért! Köszönjük bátor kiállásotokat! Üdvözlettel: Az Öreglaki Általános Iskola tantestülete” – a település oktatási intézménye 4713-ként csatlakozott a petícióhoz, méghozzá valóban egyhangúlag.
– Olyan fokú a tanáraink leterheltsége, s idegileg annyira megviselik őket az oktatásban jelenleg tapasztalható anomáliák és állapot, hogy betelt a pohár: ezt így nem lehet tovább csinálni velünk – indokolta a nyílt levél egyhangú aláírását Horváth Endre Csaba igazgató. – A portfoliókészítés, az ellenőrzések a mindennapi munka rovására mennek. Más kérdés, hogy személy szerint nem nagyon bízom benne, hogy sikerül változásokat elérnünk.

Az intézményvezető kérdésünkre megjegyezte, a Klikből még nem reagáltak rá, hogy testületileg támogatták a petíciót, de akkora az elkeseredettség a tantestületben, hogy nem is foglalkoznak az esetleges következményekkel.
– Nem érdekel engem sem – jelentette ki –, több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár: nem vagyok hajlandó fenyegetettségben dolgozni-élni...
Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egy kínai nő lett a világ legszebb légiutas-kísérője

A sencseni Liu Miaomiao a World Air Stewardess Association nevű szervezet versenyén nyerte el a címet.

Harcias alpakák őrzik 24 ezer karácsonyi pulyka életét (videó)

Egy angliai farmer szerint jobbak, mint az őrkutyák.

Bálnának képzelte magát a fehér cápa, kiugrott a vízből (videó)

A jelenet Ausztrália partjainál rögzítették.

A neten gyűjt pénzt monoszkóp-lámpájára a magyar dizájner

Egy hónapig lehet még adakozni a gyártásra.

El Clásico: „Imádlak, de akkor nem, amikor nekünk vezetsz”

El Clásico: „Imádlak, de akkor nem, amikor nekünk vezetsz”

Iniesta pikírt megjegyzéssel reagált, miután Sergio Ramos hátulról felrúgta Messit.

PL: Manchester City–Chelsea rangadó élőben az NSO-n!

A hazaiak hat bajnoki óta veretlenek, míg a londoniak az előző hét mérkőzésüket megnyerték a bajnokságban.

Hargitay: Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki?

Hosszú a férjével egy ideig tűrte az emelt hangot, aztán idő előtt távoztak a helyszínről…

Úszás: továbbra is a MÚSZ adja ki Gyárfás közleményeit?

Úszás: továbbra is a MÚSZ adja ki Gyárfás közleményeit?

Mint kiderült, Gyárfás nem lemondott, hanem „közzétette szándékát, hogy lemond” – más furcsaságok a kommünikében.

Kézi: Nagy László szerepel a Varázsló álomcsapatában

A legendás tréner 21-es keretében egy jelenlegi szegedi és egy korábbi veszprémi szélső is helyet kapott.

Haladás: egy ideig még nem láthatjuk védeni Király Gábort

Bár Mészöly Géza reménykedett benne, hogy már a Paks ellen a kapuba állhat, de egyelőre nem.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér