Autó-motor

2010.06.03. 13:20

Sztárok vizsgáztak vezetéstechnikából

Többek között a Zanzibár énekesnője és a Pick Szeged kézilabdázói csúszkáltak és szlalomoztak a Hungaroringen.

Autó-Motor

Ragyogó napsütésben csúszkált és szlalomozott Budai Zsuzsi, Dammak Jázmin, Terecskei Rita, Komonyi Zsuzsi, Lajcsi, Sidi (Zanzibar) és a Pick Szeged kézilabdásai, Zubai Szabolcs és Katzirz Dávid a Hungaroringen található Allianz Vezetéstechnikai Centrumban. Hírességeink mellett az Autó-motor Fair vezető kampányban regisztrált legszerencsésebb olvasók is kipróbálhatták, mit tudnak, de két izgalmas teszten az is kiderült, milyen különbség van egy ittas, egy telefonáló és egy józan vezető, valamint egy tanuló, egy gyakorlott és egy profi között.

Ideális időjárási viszonyok között, tűző napsütésben állhattak rajthoz a Fair vezető kampányt támogató hírességek a programot támogató Allianz Vezetéstechnikai Centrumban, hogy kiderüljön, ki a legügyesebb a volán mögött, ha szorult helyzetről van szó. Budai Zsuzsiék előtt azonban a jobb közlekedési morálért küzdő kezdeményezés civil támogatói versenghettek egymással. A Fair vezető honlapon regisztrált szerencsés olvasók közül az Autó-Motor bajai olvasója, Jaltai János bizonyult a legügyesebbnek, Angyal Gábort (Budaörs) és Szabó Krisztinát (Vác) megelőzve.

„Még csak egy éve van jogosítványom, de mindennap vezetek, úgyhogy azért van már némi gyakorlatom. A szabályosság nekem nagyon fontos a vezetés során. Ha betartom a szabályokat azzal nem csak másokra, hanem magamra is vigyázok. A kampányt ebből a szempontból nagyon fontosnak tartom, és örülök, hogy elindult Magyarországon is egy ilyen kezdeményezés.” - árulta el a boldog nyertes.

A sztárok versenyében Budai Zsuzsi, Dammak Jázmin, a tavalyi nyertes Terecskei Rita, Komonyi Zsuzsi, Lajcsi és a Pick Szeged kézilabdásai, Zubai Szabolcs és Katzirz Dávid állt rajthoz. A kézilabdás fiúk jelenlétének apropója, hogy a Fair vezető programot támogató Hyundai a kézlabdások felkészülését is segíti. A csúszós pályán a fiúkat legyőzve legjobban Jázmin teljesített.

„Utolsóként kerültem sorra, Budai Zsuzsi is beült mögém az autóba. Elég óvatosan mentem, mert egy kicsit féltem, de nagyon jó érzés volt! Nem gondoltam volna, hogy a leggyorsabb leszek.” - árulta el az egykori szépségkirálynő. - „Jó lenne, ha mindenki legalább egy kicsit jobban figyelne a társaira az autókban, akik szintén a volán mögött ülnek és ugyanúgy el akarnak jutni A-ból B pontba!”

Az izgalmas megmérettetések után két tesztre is sor került. A Zanzibar énekesnője vállalta, hogy megmutatja, mi a különbség, ha valaki józanul, ittasan vagy telefonálás közben vezet. Rita egy átlagos kör után egy speciális szemüveggel ment végig a pályán.

„Nagyon rossz volt abban a szemüvegben vezetni. Homályosan láttam, ráadásul teljesen összezavarodott minden, hogy melyik sáv hol van, a fejem is bele fájdult a koncentrálásban. Nem ajánlom senkinek, hogy ittasan volán mögé üljön. Így a szemüveggel is rettenetes volt.„ - árulta el Rita.  - „Az ember nem csak magáért, hanem másokért is felel, amikor az autóba ül! Ami nagyon fontos, hogy ez a kampány erre igyekszik emlékeztetni az autósokat.” - tette hozzá az énekesnő, aki telefonálás közben is teljesítette a pályát, ám így is rosszabb időeredménnyel végzett, mint az első, átlagos körben.

A második teszten a Zanzibar gitárosa, Sidi került igazán szorult helyzetben. A zenész még jogosítványa megszerzése előtt, ötven levezetett óra után vállalta, hogy kipróbálja magát a durrdefektet, csúszós utat imitáló technikai pályán.

„Első ilyen élményem volt, de az biztos, hogy nem az utolsó. Nagyon hasznos az ilyen pályán való gyakorlás. Bár az oktatóm elégedett velem, szerintem az ilyen helyzetekre csak itt lehet felkészülni.” - mondja Sidi. - „Ha meglesz a jogosítványom, szeretnék majd beállni én is a fair vezetők sorába és részt venni ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken. A fellépéseinkre Rita szokott vezetni, szerintem nagyon jól vezet. Higgadt, nyugodt és figyelmes vezető. Nem véletlenül kapcsolódott ő is a kampányhoz.”

Sidi majdnem másfél perc alatt teljesítette a pályát, amit egy profi oktató szűk 48 másodperc alatt csinál végig. A mondás tehát jelen esetben biztosan igaz: gyakorlat teszi a mestert.

Érdemes továbbra is csatlakozni az kampányhoz a www.fairvezeto.hu weboldalon, hiszen további élményprogramok és értékes nyeremények várnak gazdára. Akinek még nincs Fair vezető matricája, az OMV benzinkutakon továbbra is be tudja szerezni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!