Divatos a buta

2022.04.11. 18:00

Előre a múltba? Akad, akinek elege van az okostelefonból

Miközben az okostelefonok globális térhódítása megállíthatatlannak tűnik, világszerte egyre többen vannak, akik elkezdenek visszatérni a hagyományos készülékekhez.

Elsőre meglepő lehet, de a „buta" telefonok népszerűsége folyamatosan nő, ahogy sokan úgy érzik, túl sok stresszt jelent az életükben a folyamatos online elérés, amit az okostelefonok kínálnak.


A tinédzserek szinte együtt nőttek fel az okostelefonokkal, de a legtöbb ma élő nemzedék még élénken emlékszik arra az időre, amikor még nem volt profi, szinte egy számítógép tudásával felérő készülék mindenki zsebében. A mobiltelefonok az 1990-es években még csak egyszerű telefonkészülékek voltak, melyekkel csak telefonálni és SMS-ezni lehetett – a szerencsésebbek rádiót is hallgathattak és gyenge minőségű fényképeket készíthettek.


Az okostelefonok azonban a kétezres évek végétől globális hódításba fogtak és szinte teljesen kiszorították a hagyományos készülékeket.


Ennek elsődleges oka a széleskörű, az élet számos területén hasznos alkalmazások kifejlesztése és a közösségi média elterjedése. Ma már tehát az okostelefonoknak szinte csak másodlagos funkciója a telefonálás lehetősége, elsődlegesen bármikor elérhető, egyre fejlettebb számítógépekként funkcionálnak, gyors és azonnali internetkapcsolattal.


Néha a fiataloknak is sok az okostelefon


Mindazonáltal a BBC tudósítása szerint egyre többen – a fiatalokat is beleértve – gondolják úgy, hogy az okostelefonok túlságosan meghatározzák az életüket. Ahogy ugyanis az alkalmazások folyamatos értesítéseket küldenek, 
a felhasználók pedig egyre inkább úgy érzik, mindig és mindenhol elérhetőnek kell lenniük az interneten, úgy válik sokaknak egyre nyomasztóbbá az okostelefon.A SEMrush szoftvercég nemrég közölt jelentése pedig számokkal is alá tudja támasztani ezt a trendet. 2018 és 2021 között ugyanis a hagyományos nyomógombos telefonokra vonatkozó Google-keresések száma 89 százalékkal emelkedett. A Deloitte tavalyi adatai szerint pedig az Egyesült Királyságban tavaly minden tizedik mobiltelefon-használónak hagyományos készüléke volt – írja az Origo.


Noha a klasszikus telefonok eladásai még bőven elmaradnak az okostelefonok mögött,a népszerűség növekedését jól mutatja, hogy tavaly a globális értékesítések elérték az egymilliárd darabot, szemben a 2009-es 400 millióval.


Ezzel párhuzamosan az okostelefonok piacán tavaly 1,4 milliárd darabot értékesítettek, és 2020-ban például 12,5 százalékos volt az eladáscsökkenés.


A hagyományos telefonok népszerűsége mögött azonban számos tényező áll. Részben az új divat, részben a nosztalgia, de még az is, hogy manapság sok TikTok-videóban jelennek meg a hagyományos telefonok, egyfajta retró hangulatot adva a fiataloknak.


A felívelő trendnek komoly lendületet adott, amikor 2017-ben újra piacra dobták az ikonikus Nokia 3310-es készülék felújított változatát. A készüléket először 2000-ben adták ki, és máig minden idők egyik legnépszerűbb mobiltelefonjának számít.


A hagyományos telefonok a digitális detoxikáció eszközei lehetnek


Egy hagyományos mobiltelefonokat gyártó New York-i cég, a Light Phone társalapítója elmondta, az újabb készülékek csak kevéssel „okosabbak" mint a klasszikus modellek. Vagyis lehet rajtuk zenét és podcast adásokat hallgatni, illetve Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható hozzájuk fejhallgató is. Fontos azonban, hogy nem lehet rajtuk emaileket olvasni, nem elérhetők a közösségi média vagy a híroldalak, valamint a keresőszoftverek. Következésképpen a felhasználó tudatosan le van választva a kortárs online élet minden olyan eleméről, amely az okostelefonok esetében növelheti a szorongást.

Az amerikai vállalat egyébként 2021-ben rekorderős pénzügyi évet zárt, eladásai 150 százalékkal erősödtek az előző évihez képest.


Annak ellenére, hogy a Light Phone termékei relatíve drágának számítanak, az áraik ugyanis 99 dollárnál (kb. 33 ezer forint) kezdődnek.


Kaiwei Tang társalapító elmondta, a vállalat eredetileg azért jött létre, hogy másodlagos telefonokat gyártson a felhasználóknak az okostelefonok mellé, de a fogyasztók ma már egyre inkább elsődleges készülékekként veszik ezeket a készülékeket.


Tang hozzátette, őt is meglepte, hogy a vásárlókör jelentős része a 25-35 évesek közül kerül ki, miközben sokkal idősebb vásárlókra számított. Úgy tűnik tehát, miként erre már tanulmányok is utalnak, hogy
egyre többeknek van igénye olyan, egyszerűbb életformára, melyben csökkenthető az okostelefonok generálta stressz.Az persze kérdés, hogy a hagyományos telefonok felfutása mennyire lesz csupán múló divat. Jól látszik azonban, hogy az okostelefonok, minden előnyük ellenére, sokszor csak túlzott nyomást jelentenek a felhasználók számára. A „buta" készülékek pedig képesek lehetnek csökkenteni ezt a stresszt a hétköznapokban.


Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában