Digitália

2023.10.10. 15:06

Hamisítás, hazugság, ködösítés az izraeli háborúról az X közösségi médiában

Az X-et, régi nevén Twittert elárasztják az eseményeket meghamisító videók, sőt, videójátékokból vágott felvételek is.

MW

Rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában

Forrás: MTI/AP

Fotó: Fatima Sbair

Október 7-én a Hamász nagyszabású támadást hajtott végre Izrael ellen, az erőszaknak már több mint 1500 áldozata van, 900 az izraeli és 680 a palesztin oldalon. Izrael kemény megtorlásba kezdett és háborús konfliktus tört ki. A közösségi oldalakon azonnal elkezdtek keringeni a csatákat és az áldozatokat ábrázoló fotók és videók. A hamisítások jelentős részét a közösségi hozzászólások nyomán kijavítják, de addigra a tévinformációk már jócskán szétspriccelnek.

A Twitter mindig is kulcsszerepet játszott az információmegosztásban háborús konfliktusok idején. Elon Musk azonban a platform tavalyi megvásárlásakor elbocsátotta a vállalat több ezer alkalmazottját, köztük sokakat, akik a hamis állítások felderítéséért és kezeléséért voltak felelősek. Az X legújabb szabályai pedig szabályosan vonzzák a propagandistákat és a szélhámosokat, hiszen bármelyik felhasználó vásárolhat egy „ellenőrzött” pipát, ha kifizeti a havi 8 dolláros előfizetési díjat.

Alábbiakban extrém videók és képek is láthatók!

A videón állítólag a Hamász harcosai lelőnek egy izraeli helikoptert a Gázai övezetben. Valójában a képsor a 2013-ban megjelent ARMA 3 játékból származik:

Mások is tévesen valóságosnak mondják a videójátékból vett felvételeket.

Íme, egy elmosódott videó egy férfiról, aki áldozatának kivégzése közben azt kiabálja, hogy „Allahu Akbar”. Igazából Szíriában készült 2016-ban.

Az alábbi videóban állítólag „Izraeliek hamis videót készítenek a palesztin szabadságharcosokról, akik gyerekeket gyilkolnak meg”. Valójában a Netflix Fauda sorozatából vették a képeket.

Izrael nemzetközileg tiltott fehér foszfort használ a képek szerint. Régi felvétel, nincs összefüggésben a jelenlegi konfliktussal.

A Gázai övezetben keletkezett tűz felvétele igazából akkor készült, amikor egy algériai futballklub a győzelmét ünnepelte, és nem kapcsolódik a jelenlegi konfliktushoz.

Az alábbi videó egy épület összeomlásáról tényleg a Gázai övezetből származik, de ez egy 2021 májusában készült videó.

A palesztin fegyveresek izraeli ejtőernyős támadása videó valójában TikTokon közzétett felvétel egy egyiptomi katonai gyakorlatról.

A ketrecben tartott, „elrabolt izraeli gyerek” felvételét Szíriában forgatták 2015-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!