Egyperces

2017.04.06. 14:48

Macifigyelő alkalmazást fejlesztettek ki egy nemzeti parkban

Az amerikai Yosemite így védené a medvéket, az embereket és a piknikkosarakat.

BAMA

Az állatokat ugyanis a vadonban, az embereket és az ételt pedig biztonságban szeretnék tudni.

A parkban - ami nem keverendő össze Maci Laci parkjával, a Yellowstone-nal - több száz fekete medve él, akik sajnos gyakran átjárnak a látogatok területeire és rájárnak az emberek ebédjére. Az állatok az étel miatt egy idő után már nem félnek annyira az embertől, és egyre agresszívabbá válhatnak.

A park ezért medvebiztos ételtartókat szerelt fel a területre, amik igen hatásosnak bizonyultak: 1998-ban még 1584 medvékkel kapcsolatos eset történt, 2016-ban viszont már a százat sem érte el ez a szám.

A most kifejlesztett applikáció is segíthet az ügyben, az alkalmazás ugyanis a GPS-chipes medvék helyét időeltolódással mutatja a felhasználóknak. Erre azért van szükség, hogy védjék az állatokat a vadászoktól illetve a túlságosan is barátságos medverajongóktól.

Emellett természetesen az információk rendkívül fontosak a tudósok és a parkőrök számára is, akik így tanulmányozhatják a medvék életmódját és az emberek területeitől biztonságos távolságban tudják tartani az állatokat.

Az alkalmazásban különféle információk is szolgálják a látogatók kényelmét: hogy figyeljék meg a medvéket, és mit tegyenek, ha olyan állatot látnak, akit nem mutat az applikáció.

Ugyanis bármennyire is gyönyörűek és érdekesek, ezek az állatok veszélyesek is. A nőstények kb. 70 kilót, a hímek akár 140 kilót is nyomhatnak és igen jó az étvágyuk. Szóval aki arra jár, tényleg csak óvatosan.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik