Vakmerőség vagy zsenialitás

2018.06.26. 12:09

Kíváncsi, milyen vízbe ugrani hatvan méterről? (videó)

A brazil-svájci extrém műugró, Lazaro Schaller a Pisai ferde torony méretét is meghaladó magasságból vetette le magát, s ezzel új világrekordot állított fel.

Brazilian born Swiss diver Lazaro Schaller competes during the International Cliff Diving Championship in Ponte Brolla, southern Switzerland on July 22, 2017. Surrounded by steep granite cliffs, the canyon of Ponte Brolla belongs to one of the world's most spectacular natural settings for cliff diving. The natural diving pool has an average water depth of around 13 to 15 meters. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

A 27 éves sportoló 2015. augusztus 4-én a svájci Maggia-völgyben vállalkozott rá, hogy leugrik egy 58.8 méter magas szikla tetejére épített pallóról, egy természetes, nyolc méter mély tavacskába – adja hírül a CsupaSport. A szabadesés 3.58 másodpercig tartott, a Laso becenévre hallgató extrém sportoló pedig 123 km/órás sebességgel zuhant a mélybe.

„Ugyanolyan volt, mintha egy huszonöt méteres sziklára mentem volna fel, és ugrottam volna le róla. Az egyetlen különbség az idő, amit a levegőben töltesz” – mondta Laso, aki számos kanyont ismer már a környéken, miután húsz-harminc méteres sziklákról ugorva ott gyakorolt.

A portál cikke szerint a hónapokig tartó felkészülés során Schaller és csapata számos alapos elemzést végzett, a bokának kedvező fapallón gyakoroltak, és tesztelték a szerintük legnagyobb elérhető sebességet is. Nem hibáztak. Az extrém sportoló ezzel az ugrásával egyébként a svájci Olivier Favre 1987-es világrekordját döntötte meg, csaknem öt méterrel ugrott magasabbról.

Borítókép: Lazaro Schaller a 2017-es svájci extrém sziklaugró bajnokságon.

Forrás: AFP / Fabrice Coffrini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!