180 ember eltűnt

2021.02.08. 18:30

Majdnem húsz ember halálát okozta és jelentős pusztítást hagyott maga után az indiai gleccserlavina

A gleccserszakadásnak és az általa előidézett lavinának, villámárvíznek 19 halálos áldozata már biztosan van, mert ennyi holttestet megtaláltak és még legalább 180 embert eltűntként tartottak nyilván hétfőn, közülük több tucatnyit, aki egy alagútban rekedt.

Reni, 2021. február 7. A Dhauliganga folyó megsérült vízi erõmûvénél emberek a Csamoli körzetben fekvõ Reni falunál 2021. február 7-én, miután a himalájai Nanda Devi gleccser egy része leszakadt, és egy vízierõmû gátját átszakította, egy másikét pedig megrongálta, és árvizet idézett elõ az észak-indiai Uttarakhand államban. Legalább kilenc ember életét vesztette, száznegyven pedig eltûnt. MTI/AP

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

A természeti katasztrófa vasárnap történt a himalájai Uttarakhand államban. Megrongálódott az Alaknanda folyón megépített két vízerőmű és öt híd, több út járhatatlanná vált és több falu lakosait evakuálni kellett.

A legtöbb halálos áldozat, illetve eltűnt feltehetőleg az erőművek alkalmazottja, de sikerült megmenteni 25 embert

- közölte hétfőn az állami rendőrség vezetője.

Legalább 34 munkás az egyik erőmű 2,5 kilométer hosszú alagútjában rekedt, amelynek bejáratait eltorlaszolta a lezúdult jég, sár és kő – tette hozzá az indiai erőművekért felelős miniszter.

KK Productions videofelvételéről készített képen árvíz, iszap és hordalék hömpölyög Csamoli körzetben 2021. február 7-én, miután a himalájai Nanda Devi gleccser egy része leszakadt, és egy vízierõmű gátját átszakította, egy másikét pedig megrongálta, és árvizet idézett elő az észak-indiai Uttarakhand államban. Legalább kilenc ember életét vesztette, száznegyven pedig eltűnt
Fotó: MTI/AP/KK Productions

„Hetven méternyire már sikerült bejutni az alagút belsejébe, de 180 méter még hátravan egy kanyarig, ahová remélhetőleg nem jutott be a törmelék, és ahol embereink vannak. Kommunikálni egyelőre nem tudunk velük” – tette hozzá.

A mentésben állami és szövetségi katasztrófamentők, rendőrök és katonák is részt vesznek, összesen mintegy kétezer ember.

A gleccserszakadás okát egyelőre nem tudják, többféle lehetséges magyarázat van rá. Környezetvédők szerint a baj oka lehet a térség túl gyors infrastrukturális fejlesztése és a klímaváltozás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!