afgánok és afrikaiak

2021.06.02. 22:29

Több száz migráns táborozott le Párizs egyik parkjában

Több mint háromszáz afgán és afrikai menekült lepte el a francia főváros egyik közkedvelt parkját, ezzel kívánják felhívni a figyelmet lakhatási problémájukra. Az akciót több, a migránsokat támogató szervezet is segíti. Az érintett kerület polgármestere az államtól vár megoldást a problémára. A városvezető egy új befogadóközpont létrehozását is szorgalmazza.

Több, mint háromszáz migráns lepte el Párizs 10. kerületének Jardin Villemin nevű közparkját. Céljuk az, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a problémájukra, illetve, hogy szállást biztosítsanak számukra – írja a V4NA.

Franciaországban ugyanis véget ért a téli kilakoltatási moratórium, így csak a fővárosban több száz hajléktalan migránsnak nincs hova mennie. Bár eredetileg április 1-én ért volna véget a kilakoltatási moratórium, a kormány az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel a határidőt kitolta június 1-re, ám ezzel csak elodázta a problémát.

A hatalmas, migránsokból álló tömeg először Párizs Place de le République nevű terén gyűlt össze május végén abban bízva, hogy a hatóságok megoldják a lakhatásukat. Ám a befogadó helyek megteltek, ezért a rendőrség arra kérte az embereket, hogy mindenki hagyja el a teret, mert nincs több hely számukra. Sokan azonban nem engedelmeskedtek, ezért a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

PARIS – Gaz lacrymogène utilisé par les gendarmes contre des migrants qui attendent un hébergement.

Il n’y a pas assez de bus disponible et l’attente est longue.

A fedél nélküli migránsok ezt követően a Jardin Villemin parkba mentek, hogy ott verjenek tábort, amiben a segítségükre volt a Collectif Réquisitions nevű francia migránsokat segítő szervezet. Önkéntesei ételt osztottak a főleg afrikai és afgán származású migránsoknak, akik a füvön telepedtek le, és az éjszakát is a parkban töltötték.

A történtekről értesülve ellátogatott a helyszínre a kerület szocialista polgármestere. Alexandra Cordebard a sajtó kérdésére elmondta, hogy a kormány feladata lenne megoldást találni a problémára, de az önkormányzat kész az állammal való egyeztetésre a menekültek elhelyezésére alkalmas befogadó központok kialakításával kapcsolatban.

Elmondása alapján feltétlenül szükséges, hogy a főváros környéki Île-de-France régió is kivegye a részét a probléma megoldásában, mert jelenleg a migránsok elszállásolása Párizsban és Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ezeknek a területeknek a felszabadítása érdekében Alexandra Cordebard szorgalmazza, hogy a párizsi La Villette-en kívül hozzanak létre egy új nagy befogadóközpontot Párizsban vagy a párizsi régióban. Hozzátette, hogy ennek érdekében Párizs vezetése már számos javaslatot tett az Île-de-France régió prefektúrájának, de eddig mindet elutasították.

On entame le 3e jour au jardin " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Villemin. Les tentes s’ouvrent, certaines personnes partent au travail, d’autres á un rendez-vous médical ou á l’école. Nous sommes plus de 400 personnes á toujours attendre un échange, une solution. @Prefet75_IDF c’est votre Devoir ! pic.twitter.com/HxvD5crgUP

A probléma tehát egyelőre megoldatlan, a parkban napok óta több száz migráns tanyázik, akiknek az Utopia 56 szervezet is a segítségére sietett, a szervezet sátrakat vitt a migránsoknak. Twitter-bejegyzésük alapján arra várnak, hogy a helyi prefektus tárgyaljon velük és megoldja a migránsok lakhatási problémáját.

Borítókép: Migránsok várakoznak Párizsban a demonstráció helyszínén

Ezek is érdekelhetik