Ország-világ

2021.07.24. 18:45

Szándékosan felgyújtottak egy francia oltóközpontot

Franciaországban az államfő bejelentését követően ugrásszerűen megnőtt az oltásra regisztrálók száma, mégis sokan vannak, akik ellenzik a védőoltást, az elmúlt hétvégén egy oltóközpontot valaki szándékosan felgyújtott.

A koronavírus elleni oltás és a nem oltottak hátrányos megkülönböztetése ellen tüntetnek a párizsi Louvre múzeum előtt 2021. július 17-én.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Yoan Valat

Egyre nagyobb az ellentét Franciaországban a koronavírus elleni oltást támogatók és az ellentábor között. Az előbbiek tábora egyre népesebb, Emmanuel Macron egy héttel ezelőtti bejelentését követően, mely szerint hamarosan csak védettségi igazolvány bemutatásával lehet majd vendéglátóhelyre illetve kulturális intézménybe menni, több mint 3 és fél millióan regisztráltak oltásra az országban, ám az ellentábor is egyre népesebb, az elmúlt hétvégén országszerte több mint százezren tüntettek az államfő által bejelentett szigorítások ellen – írja a V4NA hírügynökség.

Bár a tüntetések békésen zajlottak, azért volt, aki erőszakos módját választotta annak, hogy nemtetszését fejezze ki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos új rendelkezéseket illetően.

A France Bleu számolt be róla, hogy Franciaország délnyugati részén, Urrugne-ben szándékosan felgyújtottak egy oltóközpontot. A tűzoltókat szombatról vasárnapra virradó éjjel három óra környékén riasztották, a helyszínen több tűzfészket és benzin nyomát találták, ami egyértelműen szándékos gyújtogatásra utal. Bayonne ügyésze, Jérôme Bourrier Twitter-bejegyzése alapján a rendőrség bűnügyi vizsgálati részlege nyomoz az ügyben.

A település polgármestere, Philippe Aramendi rendkívül felháborodott a történtek miatt és reméli, hogy minél előbb kézre kerítik az elkövetőket.

Megszólalt az esettel kapcsolatban Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki szerint az ilyen tettek tűrhetetlenek, az elkövetőket szigorúan meg kell büntetni.

Franciaországban egyébként országszerte egyre nagyobb az oltakozási kedv, a BFMTV információi alapján egy hét leforgása alatt összesen 3 734 735 fő regisztrált oltásra, ez naponta átlagosan 533 533 személyt jelent, ami csaknem négyszerese az elnöki beszédet megelőző napi 140 000 regisztrációnak.

Az Elabe felmérése szerint a francia emberek nagy többsége, 76 százaléka helyesli az államfő azon döntését, amely kötelezővé teszi az oltást az egészségügyi dolgozók számára, továbbá azzal is egyetértenek, hogy szankciókkal sújtják azokat, akik ennek nem tesznek eleget. Gérald Darmanin belügyminiszter levélben kérte a prefektusokat, hogy zárják be azokat a szórakozóhelyeket, amelyek nem tesznek eleget a védettségi igazolvány ellenőrzési kötelezettségnek, különös tekintettel az éjszakai szórakozóhelyeknek. Sajtóértesülések szerint ennek az intézkedésnek van létjogosultsága, miután több mint húsz fertőzöttet regisztráltak egy több mint száz fős bulit követően egy bordeaux-i diszkóban. A BFMTV értesülései szerint néhány résztvevő azt kifogásolta, hogy a szervezők, hogy félvállról vették a védettségi igazolvány ellenőrzését.

Borítókép: a koronavírus elleni oltás és a nem oltottak hátrányos megkülönböztetése ellen tüntetnek a párizsi Louvre múzeum előtt 2021. július 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!