Gyönyörű

2022.04.15. 18:00

Káprázik a szem a világ egyik legkisebb kápolnájától

Alkotója kétszer is lerombolta, és nem élte meg a befejezését.

Nemcsak a díszítése, a története is izgalmas annak a kápolnának, amely Guernsey szigetének egyik fő turistalátványossága lett - írja az Origo.

A Kis kápolna a nevéhez illően valóban kicsi: mindössze 4,9 méter hosszú és 2,7 méter széles. Ez azonban már a harmadik verzió, az előző kettő még kisebb volt, de alkotójuk lerombolta azokat. Déodat testvér 1914 márciusában építette meg az eredetit, amely 2,7 méter hosszú és 1,4 méter széles volt, de a többi szerzetesnek nem tetszett, ezért lerombolta. Júliusra épített egy valamivel nagyobbat, amely már 1,8 méter széles volt. Amikor azonban 1923-ban oda látogatott Portsmouth püspöke, nem fért be az ajtón, így azt is lerombolta - írja a Wikipedia.

A Kis kápolna valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt
Forrás: Neil Farrin / robertharding via AFP

A harmadik, most is látható verzió felépítésén nem sokkal azután elkezdettt dolgozni, ez azonban tovább tartott, mert különleges díszítést tervezett rá. A lourdes-i bazilika mintájára épített miniatűr kápolnát kagylóhéjakkal, színes kavicsokkal és porcelándarabokkal burkolta. A befejezését azonban nem érhette meg, mert 1939-ben Franciaországba ment, ahol meghalt.

A Kis kápolna ma az egyik legnépszerűbb turistalátványossága a brit korona fennhatósága alatt lévő Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey-nek. Belépődíjat nem szednek, de adományt elfogadnak a felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!