Presztízskérdés

2022.06.07. 17:34

Idén is kihajóznak a japán bálnavadászok

Japán harminc év után 2019-ben kezdte újra a kereskedelmi célú bálnavadászatot, azt hangoztatva, hogy amiatt nem fenyegeti kihalás a bálnákat.

A bálnahús csökkenő népszerűsége ellenére idén is kihajóznak a japán bálnavadászhajók. 

Az első halászhajó, a Jusin Maru No.3 kedden futott ki a tengerre Onomicsi város kikötőjéből Hirosima kormányzóságban.

A Kiotó Simbun című lap szerint szerdán útnak indul a Niszsin Maru anyahajó is, amely feldolgozza és átmenetileg raktározza a kifogott tengeri emlősöket.

A japán bálnavadászok "menüjén" 150 trópusi bálna és 25 tőkebálna szerepel. A hajók várhatóan november közepén térnek vissza Hirosimába.

Nemzetközi nyomásra tanúsított három évtized önmegtartóztatás után Japán 2019-ben kezdte újra a kereskedelmi célú bálnavadászatot, azt hangoztatva, hogy amiatt nem fenyegeti kihalás a bálnákat.

A szigetország jelenleg csak saját felségvizein és gazdasági övezetében vadászik bálnára, az antarktiszi vizeken tudományos kutatások ürügyén folytatott vadászattal felhagyott.

Japán presztízskérdést csinál abból, hogy a külföld ne szóljon bele a bálnavadászatba, holott a második világháború után a megszálló Egyesült Államok nyomására kezdték bálnahússal etetni az éhező lakosságot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!