Itt a jövő

2022.09.30. 20:10

Mérföldkő lehet a mesterséges intelligencia alkalmazása a tüdőrák-diagnosztikában

A Semmelweis Egyetem (SE), az Ulyssys Kft. és a SZTAKI együttműködésében kifejlesztett szoftver a CT-felvételeket automatikus elemző, mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését.

Merkely Béla a mesterséges intelligencián alapuló tüdőrák-diagnosztikai projekt záró eseményén

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A program lehetővé teszi, hogy a mellkas-CT-felvételekről automatikus és gyors diagnosztikát segítő elemzés készüljön, így nagyságrendileg több CT-felvételt lehet kiértékelni, miközben az orvosok terhelése csökken – mondta Merkely Béla, az SE rektora a projekt zárórendezvényén.

Kiemelte, a projekt az egyetem klinikája, valamint a balassagyarmati, a miskolci, a salgótarjáni, a nyíregyházi, a szolnoki és a bajai kórházban készített 8300 alacsony dózisú mellkasfelvétel szegmentációján alapul. A mellkasi szervek komplex vizsgálatára, a szív és tüdő egyéb betegségeinek diagnosztizálására is ki szeretnék terjeszteni a programot.

Merkely Béla hangsúlyozta, az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás segítségével váltak nemzetközileg elismert tudásközponttá, ez teszi az egyetemet a felsőoktatási rangsorokban Közép-Európa legsikeresebb intézményévé.

Alapvető céljuk, hogy mindhárom területen lépést tartsanak a nemzetközi trendekkel, elérhetővé tegyék a jövő technológiáját és biztosítsák a hallgatók, a betegek és a munkatársak számára az egészséges és innovációt támogató, inspiráló környezetet.

A nemzetközi szinten is élvonalbeli fejlesztés újabb lépés ahhoz, hogy elérhessék céljukat: az egyetem a világ száz legjobb és Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé tartozzon.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kiemelte, az orvosképzést végző egyetemeket erős szövetségesnek tekinti, és szeretne építeni a gyógyításban, kutatásban és oktatásban felhalmozott tudásukra. Az orvostudományi egyetemek megkerülhetetlen szereplői a magyar egészségügynek és az egyik legfontosabb területei az innovációnak.

Példaértékű az összefogás, amely az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság kórházai között megvalósult.

Az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a "szűk keresztmetszet", ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek.

Wellisch Péter, az Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a rendezvényen arról beszélt, sikerült jó együttműködést kialakítani az egyetemi kutatószféra és a kkv-szektor között. Régóta foglalkoznak mesterséges intelligenciával, de korábban nem gondolták volna, hogy az egészségügy is azon területek közé tartozik, ahol ezt alkalmazni tudják.

Nem tud elképzelni felelősségteljesebb feladatot egy informatikus számára, mint hogy az egészségügyet szolgálják, ahol az elsődleges szempont az emberélet védelme, a gyógyítás, az életminőség fenntartásnak támogatása

 – tette hozzá.

Wellisch Péter arra a kérdésre, mikorra várható, hogy a magyar betegellátásban alkalmazzák a programot, azt mondta, folyamatban van a klinikai teszt, amely néhány hónapon belül lezárul.

 Reményei szerint a jövő év második felében már alkalmazható lesz a program.

Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója arról beszélt a rendezvényen, hogy a tüdőrák Magyarországon is az egyik vezető halálok, Európában itt a legmagasabb a halálozási rátája. Elmondta azt is, a tüdőrák ötéves túlélési arányát nagyban befolyásolja, mikor fedezik fel a daganatot.

TAKÁCS Péter; MERKELY Béla
A kifejlesztett szoftver a CT-felvételeket mesterséges intelligencia segítségével elemzi
Fotós: Balogh Zoltán

A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg, ahhoz a magyar kormány 1,448 milliárd forint támogatást adott európai uniós forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!