Jövőre lesz hatvanéves

2017.12.29. 14:25

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel az Atomiumot

A hagyományosan Brüsszel főterén rendezett nagyszabású, szilveszteri tűzijátékot idén az 1958-as világkiállításra épített belga pavilonnál tartják – közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

Ezzel veszi kezdetét az atomszerkezetet modellező, hatalmas acélépület 2018-ban esedékes születésnapja alkalmából tervezett rendezvénysorozat.

Az év utolsó napjának éjszakáján, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szabadtéri táncos mulatsággal, színházi előadással egybekötött fényjáték várja az ünneplőket – tette hozzá a napilap.

2018-ban lesz hatvan éve, hogy 1958. április 17-én megnyílt Brüsszelben a második világháború utáni első világkiállítás, amelynek jelképe, a vas atommag felépítését ábrázoló Atomium lett.

Az épület bevallottan a világ leghíresebb világkiállítási építményével, a párizsi Eiffel-toronnyal kívánt vetélkedni, jóllehet eredetileg csupán a hat hónapos kiállítási időszakra tervezték.

André Waterkeyn mérnök alkotása 165 milliárdszoros nagyításban pontos mása a vasatom magjának. A 102 méter magas építmény kilenc gömbje közül a legmagasabban lévőbe a világ egykori leggyorsabb liftje viszi fel a látogatókat kevesebb mint 23 másodperc alatt.

A világkiállítások épületeit általában lebontják, vagy új funkciót kapnak, de az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium ma is a belga főváros jelképe.

Az első világkiállítást 1851-ben Angliában rendezték, hogy az érdeklődők elé tárja a brit birodalom eredményeit, „mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás”.

Borítókép: AFP / BELGA / BELGA MAG / Nicolas Maeterlinck

Ezek is érdekelhetik